Anchetă în cazul incendiului de la Olăneşti. Una dintre ipoteze e că focul ar fi fost pus cu intenţie

Poliţiştii şi pompierii au început o anchetă luni în cazul incendiului de la Pavilionul Apelor Minerale din Băile Olăneşti, mai mulţi localnici susţinând că focul ar fi fost pus cu intenţie la clădirea în privinţa căreia autorităţile se contrazic asupra încadrării la categoria imobile de patrimoniu.

720 afișări
Imaginea articolului Anchetă în cazul incendiului de la Olăneşti. Una dintre ipoteze e că focul ar fi fost pus cu intenţie

Anchetă în cazul incendiului de la Olăneşti. Una dintre ipoteze e că focul ar fi fost pus cu intenţie (Imagine: Gabriel Petrescu / Arhiva MediafaxFoto)

"Incendiul a distrus acoperişul pe o suprafaţă de aproximativ 350 de metri pătraţi, reprezentând 70 la sută din suprafaţa totală. Au ars şi plafonul clădirii construit din lemn cu cercuială şi tencuială, precum şi elemente de rezistenţă ale clădirii construite tot din lemn. De asemenea, s-au degradat compartimentările interioare amenajate cu bazine pentru efectuarea tratamentului balnear. În acest moment, o comisie este la faţa locului şi urmează să stabilească pagubele şi cauza izbucnirii focului", a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea, Octavian Fulger, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Reprezentanţii ISU afirmau, duminică seară, că imobilul este inclus în patrimoniul naţional, însă luni dimineaţă au transmis un comunicat de presă în care susţin că imobilul nu este de patrimoniu.

"Conform verificărilor, obiectivul nu este inclus pe lista monumentelor de patrimoniu, aşa cum s-au mediatizat primele informaţii legate de eveniment", menţionează ISU.

Primarul oraşului vâlcean Băile Olăneşti, Sorin Vasilache, susţine însă că imobilul este de patrimoniu.

"Este o clădire de patrimoniu. Pavilionul nu era deschis, pe vremuri se făceau băi de sulf pentru turişti, dar acum clădirea nu mai era utilizată. Nu se ştie deocamdată cauza izbucnirii focului, se presupune că ar fi un scurtcircuit la instalaţia electrică. Clădirea a fost dată în folosinţă în 1920, iar de-a lungul timpului acolo s-au mai făcut reparaţii, dar s-au păstrat arhitectura şi forma, fiind o clădire de patrimoniu. Imobilul este administrat de o societate cu capital privat", a declarat primarul oraşului Băile Olăneşti.

Liliana Uta, administratorul SC Olăneşti S.A., firmă care deţine clădirea, afirmă însă că imobilul nu este de patrimoniu, iar în urmă cu şase ani a fost depusă o cerere de demolare a acestuia, care nu a fost însă aprobată.

"Partea aceasta a imobilului era dezafectată, nu funţiona de mai mulţi ani. Erau căzi de băi, gropi în care se făceau băi sulfuroase pe vremuri. Nu este o clădire de patrimoniu, nu ştiu ce date are primăria, probabil că au alte informaţii. Clădirile care depăşesc 100 de ani sunt declarate de patrimoniu, imobilul acesta nu are un secol, acum şase ani am făcut cerere de demolare, dar nu ne-a fost aprobată, au intervenit arhitecţii vâlceni care au spus că nu trebuie demolată, ci renovată pe structura existentă. A fost renovată în anul 2000 doar partea cealaltă de clădire, care nu a ars", a declarat administratorul SC Olăneşti SA.

Mai mulţi localnici susţin că focul ar fi fost pus cu intenţie.

"Aici a fost foc pus, s-a vrut demolarea clădirii de patrimoniu", afirmă un localnic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici