Anchetă la Maternitatea din Iaşi, unde doi bebeluşi ar fi murit din cauza unei bacterii/ Reprezentanţii Maternităţii ”Cuza Vodă”: Copiii aveau o patologie care le-a agravat starea

Direcţia de Sănătate Publică Iaşi a început o anchetă la Maternitatea ”Cuza Vodă” din Iaşi, unde patru bebeluşi ar fi fost infectaţi cu Klebsiella în secţia de neonatologie, iar doi dintre ei au murit. O sesizare a fost depusă şi la Poliţie.

1356 afișări
Imaginea articolului Anchetă la Maternitatea din Iaşi, unde doi bebeluşi ar fi murit din cauza unei bacterii/ Reprezentanţii Maternităţii ”Cuza Vodă”: Copiii aveau o patologie care le-a agravat starea

Anchetă la Maternitatea din Iaşi, unde doi bebeluşi ar fi murit din cauza unei bacterii

Ancheta Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi a început după ce, conform protocolului, Maternitatea a sesizat instituţia după ce patru bebeluşi internaţi aici ar fi fost infestaţi cu Klebsiella, iar doi dintre ei au murit.

"A fost o infecţie asociată asistenţei medicale. E clară treaba acolo. E Klebisella preumoni. Au fost patru copii infectaţi, dintre care doi au decedat. Am început o anchetă chiar din ziua în care am fost anunţaţi de spital. Am efectuat un control medico sanitar. Într-adevăr, acolo este o problemă din cauza supraaglomerării, pentru că sunt primiţi copiii prematuri din toată regiunea. Ţinând cont că secţia de Terapie Intensivă Neonatologie 2 are aprobat un număr de 25 de paturi, uneori există şi 30 de paturi şi chiar mai mult pentru că deserveşte întreaga zonă a Moldovei şi secţia este în permanenţă supraaglomerată. În perioada iulie-noiembrie 2017 au fost asistaţi 318 nou-născuţi. Rata de mortalitate a fost cea mai mică pe ţară", a declarat Liviu Stafie, directorul DSP Iaşi.

În ceea ce priveşte ancheta, ea este într-o fază preliminară.

"Deocamdată suntem într-o etapă preliminară, pentru că am prelevat şi noi probe de sanitaţie, de sterilităţi, de ape sterile, medici şi echipament personal. Aşteptăm rezultatele. Avem câteva posibile cauze pe care le-am putea lua în considerare”, a spus Stafie.

Situaţia a fost semnalată şi de către un consilier judeţean, fost director administrativ al spitalului. Acesta a trimis un comunicat de presă prin care solicită înfiinţarea unei comisii care să analizeze situaţia de la Spitalul Clinic de Obstetrică - Ginecologie ”Cuza Vodă”.

Acesta susţine că în cursul lunii noiembrie la spital au avut loc o serie de incidente care au condus la decesul mai multor nou-născuţi.

Marian Uscatu, consilier judeţean din partea PMP, consideră că vina este a conducerii şi nu acuză cadrele medicale. ”Puţină lume ştie faptul că în cursul acestei luni acolo au avut loc mai multe incidente, inclusiv decese în rândul nou-născuţilor. Este bine cunoscut faptul că spitalul are un personal medical bine pregătit. Cunosc acest lucru şi pentru că am lucrat mai mulţi ani acolo, ambii mei copii fiind născuţi acolo. Sunt convins că nu a fost nicio <mână criminală>, ci doar deciziile unui manager preocupat mai mult de latura administrativă", se arată în comunicatul consilierului.

Potrivit directorului DSP Iaşi, o plângere penală ar fost depusă şi la IPJ Iaşi.

Maternitatea Iaşi despre moartea a doi bebeluşi: Aveau o patologie care le-a agravat starea

Reprezentanţii Maternităţii ”Cuza Vodă” din Iaşi susţin că cei doi bebeluşi care ar fi murit din cauza unei bacterii aveau o patologie ce le-a agravat starea de sănătate. Mai mult, mama unuia dintre ei a avut, pe parcursul sarcinii, Klebsiella.

Dr. Anca Bivoleanu, medic primar neonatologie şi purtătorul de cuvânt al Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie ”Cuza Vodă” Iaşi, a declarat că spitalul a făcut un control epidemiologic întrucât cele două decese s-au produs în aceeaşi zi.

”Având în vedere că cele două decese s-au întâmplat pe parcursul unei singure zile, noi ne-am autosesizat şi am efectuat un control epidemiologic, care la toate, absolut toate probele recoltate nu au fost identificate germeni patogeni. Neşansa celor doi copii - un copil a avut 8 zile, celălalt a avut 18 zile - a fost să fie născuţi prematuri. Repet, prematuritatea reprezintă prin ea însăşi un mare risc de potenţial infecţios, pe lângă patologia respectivă. Având în vedere acest context, spitalul s-a autosesizat. Menţionez că un copil a trăit 8 zile, celălalt 18 zile, un copil avea 1100 de grame, provenea dintr-o sarcină de 31 de săptămâni, cu patologie cu hipertensiune arterială, celălalt copil, mai mare, 1600 de grame, dar mama la toate examinările efectuate şi amniocultură avea un germen, un microb, respectiv această Klebsiella”, a spus dr. Anca Bivoleanu.

Ceilalţi doi copii la care a fost depistată bacteria sunt acum bine.

”Ceilalţi copii sunt stabili, sunt bine, mănâncă, nu mai au perfuzie, deci sunt copii perfect echilibraţi. Ca un copil să moară, în afară de ceea ce s-a întâmplat, există şi o patologie care să predispună la aşa ceva, respectiv o patologie severă. Cel de 1100 avea şi restricţie de creştere intrauterină, aceasta înseamnă că nu s-a dezvoltat cât trebuie pentru vârsta lui de gestaţie, în burtica mamei orice copil trebuie să stea 40 de săptămâni, din păcate aceşti copii nu au putut sta”, a declarat medicul.

Cei doi bebeluşi care au murit în urma infecţiei cu bacterie Klebsiella nu au stat în acelaşi salon.

“Un copil a fost la rezervă, celălalt a fost în salon. (...) A fost o coincidenţă nefastă să aibă decesul în aceeaşi zi, repet, cu patologii diferite şi cauze diferite. Unul a avut restricţie de creştere intrauterină, a avut probleme de la naştere, celălalt a avut patologie pulmonară, deci sunt lucruri diferite”, a spus Anca Bivoleanu.

Potrivit acesteia, bacteria menţionată trăieşte pe corpul fiecărui om, iar în condiţiile unui status special poate deveni patogenă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici