ANCHETĂ la Mina Lupeni. Reprezentanţii ITM Hunedoara, în subteran pentru a cerceta cauzele accidentului de mină/ Toma Petcu: Stâlpii de susţinere ai galeriei de la Lupeni erau subţiaţi

Ministrul Energiei, Toma Petcu, declară, după discuţia pe care a avut-o cu minerii care au supravieţuit accidentului de la mina Lupeni, că stâlpii de susţinere ai galeriei de la Lupeni erau subţiaţi. Se vor face investiţii la mină, anunţă ministrul. Reprezentanţii ITM Hunedoara vor intra, vineri şi în zilele următoare, în subteran, pentru a cerceta cauzele accidentului de la mina Lupeni, după ce iar trei mineri au fost prinşi sub pământ. Doi dintre ei au fost recuperaţi în viaţă, însă unul a murit.

611 afișări
Imaginea articolului ANCHETĂ la Mina Lupeni. Reprezentanţii ITM Hunedoara, în subteran pentru a cerceta cauzele accidentului de mină/ Toma Petcu: Stâlpii de susţinere ai galeriei de la Lupeni erau subţiaţi

ANCHETĂ la Mina Lupeni.Reprezentanţii ITM Hunedoara, în subteran pentru a cerceta cauzele accidentului de mină

Purtătorul de cuvânt al ITM Hunedoara, Sorin Istrate, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, că ITM va cerceta evenimentul din prisma unui accident colectiv de muncă.

”Un coleg de la serviciul din Petroşani al ITM, inginer minier specializat, a coborât şi în mină alături de echipa de salvatori, ieri. Încă nu ştim de ce s-a surpat pământul, urmează să cercetăm. Urmează ca în cursul zilei de astăzi şi în zilele următoare să intrăm în perimetrul respectiv să vedem ce s-a întâmplat, din ce cauză a cedat tavanul, de ce au cedat elementele de sprijin sau poate a fost o greşeală umană. S-a dat decizia pentru numirea comisiei de examinare şi vom face toate demersurile pentru cercetarea evenimentului”, a spus purtătorul de cuvânt al ITM Hunedoara.

”Am vrut să-mi povestească care a fost evoluţia accidentului, cum s-a întâmplat, care consideră ei că sunt cauzele. Am înţeles că a fost un gol în tavan care nu a putut fi apreciat şi nu se ştia ce se putea întâmpla (...), se pare că sistemul de susţine la grinzi a rezistat, în schimb la stâlpi spun ei că ar fi nişte probleme şi din cauza asta stâlpii s-ar fi micşorat de la 2 şi 10 au cedat undeva la 1,80 şi acolo se pare că va fi o problemă”, a spus ministrul.

Acesta a adăugat că Ministerul nu se va autopronunţa în ce priveşte cauzele accidentului.

”Bineînţeles noi o să lăsăm organele de anchetă, ITM şi Procuratura să facă ancheta şi nu o să ne antepronunţăm noi (...). O să ne facem şi noi ancheta internă şi verificările”, a adăugat Toma Petcu.

Acesta a anunţat şi noi investiţii la mină.

”Mi-a confirmat şi conducerea companiei că partea de echipamente a început să se achiziţioneze şi ritmul este mai bun faţă de anii anteriori. Din păcate, din cauza unui istoric foarte prost al acestei companii, compania nu are un istoric foarte bun în relaţiile cu societăţile care furnizează echipamente de siguranţă şi infrasturctura de siguranţă minieră. (...) A spus domnul director că în maxim două săptămâni vor veni 200 de stâlpi noi de susţinere, care au nevoie să susţină aceste grinzi”, a spus ministrul.

Întrebat de ce nu au fost cumpăraţi până acum stâlpii, Toma Petcu a răspuns că firmele de stat sunt obligate să aibă o procedură transparentă: ”Din cauza istoricului foarte prost la companiei, la toate licitaţiile nu s-a prezentat nimeni”.

O galerie din mina Lupeni s-a surpat joi, iar trei mineri au fost prinşi sub pământ. Doi dintre ei au fost recuperaţi în viaţă, însă unul a murit.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici