Anchetă la Spitalul de Urgenţă Bârlad, după ce un tânăr a murit în urma unei înţepături la picior

Direcţia de Sănătate Publică Vaslui a declanşat, joi, o anchetă la Spitalul de Urgenţă Bârlad, după ce un tânăr de 27 de ani a murit în condiţii suspecte, în urma unei înţepături la picior, părinţii victimei acuzând medicii că au intervenit cu întârziere astfel că fiul lor nu a mai putut fi salvat.

495 afișări
Imaginea articolului Anchetă la Spitalul de Urgenţă Bârlad, după ce un tânăr a murit în urma unei înţepături la picior

Anchetă la Spitalul de Urgenţă Bârlad, după ce un tânăr a murit în urma unei înţepături la picior (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Spitalul de Urgenţă Bârlad a ajuns din nou în atenţia autorităţilor sanitare vasluiene după ce, la mai puţin de două luni de când un bătrân a murit pe stradă la jumătate de oră de la plecarea sa din spital, unde i s-a refuzat internarea, un tânăr de 27 de ani şi-a pierdut viaţa în urma unei înţepături la picior, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ancheta Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a fost declanşată în urma reclamaţiilor făcute de către părinţii victimei, care îi acuză pe medici că nu au intervenit la timp pentru a-l salva pe fiul lor. Astfel, rudele tânărului susţin că acesta, pe o parte, a fost ţinut pe holurile spitalului fără să i se acorde îngrijiri medicale, şi, pe de altă parte, s-a luat prea târziu decizia transferării la o clinică de specialitate din Iaşi, unde, de altfel, a şi murit.

Potrivit reprezentanţilor unităţii medicale bârlădene, pacientul a ajuns la şase ore după ce a suferit un accident de muncă pe câmp, fiind diagnosticat cu plagă înţepată la nivelul coapsei stângi. După ce a aşteptat o perioadă de timp pe holul spitalului, tânărul a intrat la Compartimentul de Primiri Urgenţe, unde i s-a făcut tratamentul local al plăgii, ulterior fiind transferat la Secţia de Chirurgie, fără a avea probleme. A doua zi, pacientul a suferit o intervenţie chirurgicală, însă, în cursul nopţii, susţin reprezentanţii spitalului, a început să aibă dureri puternice la picior.

Medicii au intervenit şi i-au administrat calmante, spre dimineaţă starea tânărului începând să se înrăutăţească.

"Pacientul prezenta semne clinice de gangrenă gazoasă, astfel încât s-a luat decizia să intre din nou în blocul operator. Din păcate, starea sa de sănătate a mers spre înrăutăţire de la o oră la alta, deşi s-a sperat că evoluţia sa va fi spre bine. La un moment dat, tânărul a intrat în şoc toxico-septic, motiv pentru care s-a luat decizia transferării la o clinică din Iaşi”, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX directorul medical al Spitalului de Urgenţă Bârlad, Gabriela Daniş.

Conducerea Spitalului de Urgenţă Bârlad susţine că este de înţeles drama prin care trece familia tânărului din comuna vasluiană Iana, însă consideră că medicii şi-au făcut datoria.

"Sunt de înţeles membrii familiei, având în vedere că pacientul era tânăr şi, în concepţia lor, a murit de la o banală înţepătură. Boala, una foarte rară, a avut o evoluţie fulminantă. Este dreptul familiei să-şi exprime nemulţumirile, însă apreciem că aici, la spital, toată lumea şi-a făcut datoria”, a adăugat directorul Daniş.

Reprezentanţii DSP Vaslui urmează să stabilească, în urma anchetei, în ce măsură şi-au făcut datoria în acest caz cadrele medicale de la unitatea medicală bârlădeană.

"Pe timpul anchetei, vom urmări să vedem dacă s-au respectat protocoalele medicale, dacă investigaţiile clinice s-au făcut corespunzător şi care au fost timpii de intervenţie. După ce vom finaliza cercetările, concluziile le vom transmite şi către Colegiul Medicilor Vaslui pentru a analiza modul de abordare a cazului”, a precizat directorul DSP Vaslui, Mihaela Vlada.

Rudele tânărului de 27 de ani mort la spital au anunţat că vor depune o plângere şi la Poliţie.

În 9 martie, Gheorghe Covalic, în vârstă de 83 de ani, diagnosticat cu pneumonie acută interstiţială, a murit pe o stradă din Bârlad la jumătate de oră de la plecarea din Spitalul Municipal Bârlad, unde ajunsese în aceeaşi zi cu ambulanţa, după ce i s-a refuzat internarea în unitate pe motiv că nu ar reprezenta o urgenţă medicală. Bătrânul a plecat din Urgenţa spitalului fără a fi consultat de către personalul medical din respectivul compartiment, potrivit reprezentanţilor DSP, fiind lăsat nesupravegheat.

Cei doi medici care erau de gardă în ziua respectivă la Compartimentul de Primiri Urgenţe (CPU), Cristian Vladu şi Svetlana Andronache, au demisionat din activitate în urmă cu o săptămână.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici