Anchilozarea Europei sau când Manneken face Pis pe el

Două chestiuni mă înfurie şi mă înspăimântă în acelaşi timp, după atentatele de la Bruxelles, dincolo de sentimentul acela că la două ore distanţă în zbor de mine, nişte oameni nevinovaţi au fost sfârtecaţi de bombe făcute în cadă, cu acetonă şi cuie, de către nişte tineri spălaţi pe creier, notează Andrei Luca Popescu pentru Gândul.

1724 afișări
Imaginea articolului Anchilozarea Europei sau când Manneken face Pis pe el

Anchilozarea Europei sau când Manneken face Pis pe el

Prima: ministrul belgian de Interne spune că se aştepta la un atentat, dar că este surprins de amploarea sa, că nu au avut informaţii, deşi ştiau că „lucrurile se mişcă” în Franţa şi Germania, şi că „ne luptăm cu profesionişti”. A doua: imaginea Federicăi Mogherini, înaltul reprezentant al UE pentru Politică Externă şi Securitate, plângând necontrolat. Aceşti oameni aflaţi în poziţii cheie au pierdut în mod clar contactul cu strada şi comunităţile pe care le guvernează. Şi sunt surprinşi tot mai des şi mai repetat, mai scrie jurnalistul pentru Gândul.

Liderii belgieni, asemenea omologilor lor francezi în urmă cu mai puţin de jumătate de an, încep să semene cu guvernanţii români, pe care îi surprind mereu iarna şi efectele ei. Doar că pe ei îi surprinde terorismul şi faptul că nişte tineri născuţi şi crescuţi în comunităţile pe care le guvernează de ani de zile îşi omoară deja într-un ritm infernal concetăţenii, aruncându-i în aer sau ciuruindu-i cu Kalaşnikovul, în numele himerei jihadiste cu care Statul Islamic le spală creierele, în lipsa unor alternative din comunităţile de acasă, din Belgia sau Franţa.

Jan Jambon, ministrul belgian de Interne, declara nonşalant marţi seară, pentru RTL, după ce Bruxelles-ul paralizase de frică şi de moarte: „Atacuri au fost mereu posibile, dar nu ne-am imaginat ceva de asemenea amploare. Nu am avut informaţii despre aşa ceva, dar ştiam că lucrurile se mişcă în Europa, în Franţa, în Germania, aici”. Apoi, pentru Reuters, în engleză: „Ne aşteptam la un atentat, dar aşa repede după arestarea lui Salah Abdeslam nu am crezut că poate fi adevărat”.

Nu v-aţi putut imagina? Lucrurile se mişcă? Ne vorbeşte un hipster care până deunăzi îşi sorbea liniştit cafeluţa pe vreo cochetă stradă din Bruxelles sau omul care are în subordine forţele de ordine ale Belgiei?

Problema Europei şi a liderilor ei care coordonează servicii secrete şi forţe antiteroriste asta este de fapt: că nu îşi mai pot imagina. Nu le vine să creadă că tineri musulmani crescuţi chiar în ogrăzile lor din vreo suburbie rău famată a Parisului sau Bruxelles-ului, pot pune la cale şi declanşa carnagii de asemenea amploare.

Ameninţarea nu vine din exterior, ci chiar din suburbiile voastre în care poliţia şi, după cum se pare, serviciile voastre secrete nu mai au nici un control şi nu mai sunt în stare să stoarcă nicio informaţie preventivă şi unde le ia cinci luni să-l prindă pe cel mai căutat terorist din Europa.

Citeşte continuarea pe Gândul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici