Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, despre orele de sport fără măşti: ”Este păcat să compromiţi tot efortul din şcoală”

  • Andreea Moldovan, secretar de stat în MS, a vorbit despre contrele legate de purtarea măştii la orele de sport.
  • În ceea ce priveşte faza epidemiologică în care suntem, medicul spune că suntem în valul 3.
997 afișări
Imaginea articolului Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, despre orele de sport fără măşti: ”Este păcat să compromiţi tot efortul din şcoală”

Andreea Moldovan, despre orele de sport fără măşti: ”Este păcat să compromiţi tot efortul din şcoală”

Andreea Moldovan, secretar de stat în MS, a vorbit despre contrele legate de purtarea măştii la orele de sport. Ea spune  că dacă un copil ar infecta alţii în timpul orelor de educaţie fizică ar compromite tot efortul din şcoală. În ceea ce priveşte faza epidemiologică în care suntem, medicul spune că suntem în valul 3.

Întrebată, duminică seara, la Digi24, dacă exista vreun studiu care să arate un nivel de oxigen mai scăzut dacă se poartă masca la orele de educaţie fizică, medicul Andreea Moldovan a răspuns: „Nu, măştile chirurgicale nu sunt atât de etanşe încât să împiedice oxigenarea corectă”.

Există o creştere a infectărilor în rândul elevilor şi al cadrelor didactice, a adăugat medicul, spunând cţ există statistici internaţionale în care se arată că acolo unde s-a făcut sport fără mască a existat o creştere a cazurilor, dar „nu neapărat de la ora de sport”.

Când păstrăm masca în toate spaţiile interioare, teoretic elevii sunt protejaţi. La sport o dăm jos, iar dacă se identifică un copil bolnav, toţi colegii care au stat lângă el sunt consideraţi contacţi direcţi şi merg în izolare. Este păcat să compromiţi tot efortul din şcoală. Este un alt studiu: în timpul orelor de sport, elevii fac efort, expiră prelungit, cantitatea de virus devine mai bogată. Un alt studiu arată că dacă merg în şir indian la educaţie fizică virusul se răspândeşte pe o distanţă mai mare”, a afirmat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii.

Medicul a făcut precizări şi xu privire la faptul că aceiaşi copii mănâncă împreună în pauzele de masă,, afirmând că în clasele primare nu se poate impune masca de protecţie, iar pe de altă parte se consideră contact direct cel care a stat cu persoana infectată peste 15 minute, la o distanţă sub un metru, fără mască: „Ideea este ca acolo unde putem interveni să o facem”.

Întrebată, de asemenea, în ce punct al epidemiei suntem, dacă România se poate considera în valul 3, medicul a afirmat: „Da, cred că da. Depinde încă de noi să schimbăm cursul acestei evoluţii. Dacă conştientizăm că avem o problemă - mă refer la tot contextul european - sunt nişte lucruri care trebuie să ne dea de gândit”.

Ministerul Educaţiei a transmis şcolilor că este permisă efectuarea orelor de sport în exterior fără mască, lucru confirmat de unii medici ca fiind benefică

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici