Andrei Alexandrescu, românul care lucrează pentru Facebook: Românii au aspiraţii înalte ca Eminescu, dar ajung să se comporte ca un personaj din Caragiale

Andrei Alexandrescu este unul dintre puţinii români care lucrează la Facebook. Are 40 de ani şi a plecat din România la patru ani după terminarea facultăţii, în 1998. A publicat mai multe cărţi şi articole despre programare, are un job de invidiat şi o familie căreia îi duce dorul în singura săptămână din lună pe care o petrece la sediul companiei din Palo Alto.

1298 afișări
Imaginea articolului Andrei Alexandrescu, românul care lucrează pentru Facebook: Românii au aspiraţii înalte ca Eminescu, dar ajung să se comporte ca un personaj din Caragiale

Andrei Alexandrescu, românul care lucrează pentru Facebook: Românii au aspiraţii înalte ca Eminescu, dar ajung să se comporte ca un personaj din Caragiale

"Îmi doream foarte mult pe atunci să ajung în America, fiindcă era o emulaţie extraordinară în anii '90 în tehnologie şi în calculatoare şi voiam şi eu să fiu parte din ce se întâmplă acolo", îşi aminteşte Andrei. Şi a reuşit. Este cercetător la o companie care a revoluţionat conceptul de reţea socială şi are 800 de milioane de utilizatori în întreaga lume, dintre care aproape 4 milioane numai în România.

După 13 ani petrecuţi în Statele Unite, ştie ce înseamnă şi apreciază sistemul de lucru american, bazat pe meritocraţie şi recunoaşterea valorilor, dar spune că îi lipsesc cartierul Bucureştii Noi din Capitală, locul unde a crescut, şi sentimentul de familiaritate pe care nu l-a regăsit în altă parte şi pe care "îl va lua cu el în mormânt".

Lucrează trei săptămâni din lună de acasă

Domnul Alexandrescu a acceptat să le prezinte cititorilor gândul o zi obişnuită din viaţa sa. În clipurile video pe care le vedeţi mai jos veţi regăsi chiar şi imagini din sediul Facebook.

El s-a angajat în această companie în februarie 2010, după ce şi-a terminat doctoratul, care a durat 8 ani. "Îmi căutam de lucru. M-a recomandat un prieten care lucra la Facebook. Şi eram curios să ştiu ce se face acolo. Eu aveam un cont, dar nu eram foarte activ. M-am dus, am dat interviul, iar postul s-a potrivit ca o mănuşă. Eram foarte bucuros că mi s-a oferit un job la care nu m-am plictisit niciodată, pentru că am avut ocazia să lucrez cu foarte multe sisteme şi în foarte multe echipe mici şi mobile", spune Andrei.

În prezent locuieşte în Houston, alături de soţia şi băieţelul său de trei ani, şi merge în Palo Alto doar o dată pe lună, pentru câte o săptămână. Soţia sa îi spune mereu în glumă "Măi Andrei, tu eşti cam mafiot. Stai acasă toată ziua la calculator şi îţi trimit ăştia salariul. Cine ştie ce faci tu!". Andrei explică cum este posibil acest lucru. "De cele mai multe ori, discut pe internet cu colegii de muncă chiar şi cele mai importante probleme, asta pentru că prestez servicii care nu solicită neapărat prezenţa fizică, ci mai degrabă prezenţa de spirit".

Ce înseamnă să fii cercetător la Facebook

Slujba lui Andrei Alexandrescu, expert în limbajul de programare C++ şi autor al numeroase cărţi şi articole de specialitate, implică două componente: cercetarea propriu-zisă şi munca de programator.

Citeşte mai multe despre românul care lucreaza la Facebook pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici