Andrei Chiliman, acuzat că a autorizat demolarea unor anexe ale Palatului Ştirbei din Capitală. Primarul suspendat al Sectorului 1, audiat la DNA

Edilul suspendat al Sectorului 1 Andrei Chiliman este cercetat într-un nou dosar, fiind acuzat că a ajutat o persoană să distrugă anexe ale Palatului Ştirbei din Capitală, respectiv că a semnat ilegal autorizaţia de desfiinţare a construcţiilor, fiind pus în pericol monumentul istoric, potrivit DNA.

2266 afișări
Imaginea articolului Andrei Chiliman, acuzat că a autorizat demolarea unor anexe ale Palatului Ştirbei din Capitală. Primarul suspendat al Sectorului 1, audiat la DNA

Primarul suspendat al Sectorului 1, Andrei Chiliman, audiat la DNA

Andrei Chiliman, primar al Sectorului 1 la data faptelor, este urmărit penal pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată şi complicitate la distrugere, arată Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), marţi, într-un comunicat de presă.

Potrivit procurorilor, suspectul Andrei Ioan Chiliman, în calitate de primar şi cu încălcarea dispoziţiilor Legii administraţiei publice locale şi Regulamentului de organizare şi funcţionare a Primăriei Sectorului 1, a ajutat "o persoană interesată să distrugă, în perioada 3 aprilie -19 decembrie 2008, prin folosirea de utilaje grele, construcţiile monument istoric, anexe ale Palatului Ştirbei, situat în centrul municipiului Bucureşti (Calea Victoriei)".

"Concret, între construcţiile distruse se află pivniţa Palatului Ştirbei, împrejmuirile şi remiza (aripa de nord), repertoriate ca monumente istorice, precum şi toate vestigiile care se regăseau în subteran, pentru care nu s-a obţinut niciun aviz sau autorizaţie de descărcare de sarcină arheologică. Acţiunea de demolare a pus in pericol bunul imobil Palat Ştirbei (monument istoric) şi vestigiile subterane care, astfel, au fost şi ele distruse", au scris procurorii în ordonanţa de efectuare a urmăririi penale.

Anchetatorii susţin că Andrei Chiliman a semnat, cunoscând că Primăria Sectorului 1 nu era autoritatea competenta şi că actul încalcă dispoziţiile legale, certificatul de urbanism şi autorizaţia pentru desfiinţarea construcţiilor.

"Documentele au fost emise în condiţiile în care, din Ordinul nr. 2534/17.09.2007 al Ministrului Culturii şi Cultelor, publicat în Monitorul Oficial nr. 671/01.10.2007, reiese faptul că s-a declasat din categoria imobilelor istorice de clasa A un singur imobil - clădire (la singular) nu şi anexele de pe Calea Victoriei", au precizat procurorii.

Andrei Chiliman a fost marţi la DNA pentru a i se aduce la cunştinţă acuzaţiile şi calitatea de suspect în acest nou dosar.

DNA a precizat că în această cauză se efectuează cercetări şi faţă de alte persoane.

Palatul Ştirbei a fost cumpărat de omul de afaceri Ovidiu Popescu în anul 2005, iar costul investiţiei s-a ridicat la aproximativ 11 milioane de euro. Procesul de avizare a proiectului a început în 2008 şi a trecut prin mai multe etape, potrivit site-ului palatul-stirbei.ro.

Într-un alt dosar instrumentat de DNA Ploieşti, Andrei Chiliman este cercetat pentru fapte de corupţie, alături de consiliera personală a acestuia, Ioana Costescu, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu şi consilierul local al Sectorului 1 Ion Brad, pentru atribuirea preferenţială de lucrări unor firme de la care aceştia ar fi primit "comisioane" de 10% din valoarea contractelor încheiate.

Vlad Moisescu şi Ioana Costescu sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de influenţă, iar Andrei Chiliman şi Ion Brad, de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă.

Chiliman şi ceilalţi trei inculpaţi sunt cercetaţi în dosarul în care sunt acuzaţi, printre alţii, Iulian Herţanu, cumnatul fostului premier Victor Ponta, deputatul Sebastian Ghiță, deputatul PSD Vlad Cosma, tatăl acestuia, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, şi directorul de producţie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman.

Procurorii DNA susţin că Vlad Moisescu ar fi constituit un grup infracţional încă din 2004, din care au făcut parte Ioana Costescu, Andrei Chiliman şi Ion Brad, urmărind "comiterea unor fapte de corupţie care să genereze obţinerea unor comisioane cuprinse între 10 şi 15% din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare de la agenţii economici favorizaţi în câştigarea procedurilor de achiziţie publică şi pe parcursul derulării contractelor încheiate cu Primăria Sectorului 1".

Banii primiţi de la reprezentanţii firmelor cărora li se atribuiau preferenţial contractele ar fi fost împărţiţi, 30% ajungând la primarul Chiliman, câte 15% la Moisescu, Costescu şi Brad, 10% la PNL Sector 1, iar diferenţa de 15% ar fi fost folosită pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentară a funcţionarilor care au sprijinit, în diferite modalităţi, la derularea activităţilor ilicite, se arată în documente ale anchetatorilor.

Grupul infracţional ar fi obţinut de la reprezentanţii firmelor Romair Consulting şi Straco, care au primit contracte privind reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe din Sectorul 1, dar şi lucrări de asfaltare a unor străzi, sumele de 300.000 de lei, respectiv 38.481.488 de lei, reprezentând un procent de 10% din plăţile făcute de Primăria Sectorului 1, în baza contractelor încheiate, au precizat procurorii.

Într-un alt dosar, Andrei Chiliman a fost trimis în judecată, în octombrie, de către procurorii Parchetului Judecătoriei Sector 1, care îl acuză de abuz în serviciu în legătură cu acordarea ilegală a unei autorizaţii pentru o terasă, fără a exista acordul unora dintre vecinii "direct afectaţi şi cunoscând opoziţia fermă şi explicită a acestora pentru eliberarea autorizaţiei".

În acelaşi dosar, aflat la Judecătoria Sectorului 1, sunt judecaţi directorul executiv al Direcţiei Utilităţi Publice din primărie, Petrică Marius Ionescu, şi Georgiana Constantina Derdene, şef serviciu în cadrul Serviciului Utilităţi Publice, şi ei fiind acuzaţi tot de abuz în serviciu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici