Andronescu despre acuzaţiile de plagiat la adresa lui Ponta: Cazul s-a încheiat aici

Ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu a declarat, pentru gandul.info, referindu-se la acuzaţiile de plagiat la adresa lui Victor Ponta, că, din punctul său de vedere, cazul s-a încheiat, ea invocând decizia Consiliului Naţional de Etică potrivit căreia actualul premier nu a plagiat.

1457 afișări
Imaginea articolului Andronescu despre acuzaţiile de plagiat la adresa lui Ponta: Cazul s-a încheiat aici

Ecaterina Andronescu (Imagine: Dragos Bota/Mediafax Foto)

"Cazul s-a încheiat aici", a declarat pentru gandul.info ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, referindu-se la ancheta în cazul acuzaţiilor de plagiat privind teza de doctorat a premierului Victor Ponta.

Ea a precizat că, în cazul în care sunt sancţiuni, cei vizaţi sau autorul sesizării privind plagiatul se pot adresa instanţei.

"Mai departe, dacă sunt sancţiuni, eu nu am văzut raportul Consiliului (Consiliul Naţional de Etică, care a decis că Victor Ponta nu a plagiat -n.n.), cineva (persoanele găsite vinovate ori de autorul sesizării, conform OG 28/2011 - n.n.) poate să dea în judecată", a adăugat Andronescu.

Legislaţia este însă clară în astfel de cazuri: cei care pot depune contestaţie sunt "persoanele găsite vinovate" sau "autorul sesizării", adică doar Victor Ponta, notează gandul.info.

"Raportul comisiei de analiză poate fi contestat la Consiliul Naţional de Etică de către persoana sau persoanele găsite vinovate ori de către autorul sesizării; contestaţia va conţine obligatoriu o copie simplă după sesizarea initială şi după raportul comisiei de analiză", se arată în Ordonanţa 28/2011 care modifică şi complează Legea 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiintifică.

Comisia de Etică a UB a hotărât că Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat, o treime din lucrare fiind copiată, "prin preluarea integrală de blocuri de text, de rânduri sau prin inversarea unor blocuri de text în raport cu sursele".

Decizia Comisiei de Etică a UB a fost anunţată la o zi după ce Consiliul Naţional de Etică a informat că titlul de doctor în Ştiinţe Juridice, domeniul Drept, al lui Victor Ponta a fost obţinut în concordanţă cu legislaţia în vigoare în 2003 şi calificarea de plagiat în cadrul tezei sale de doctorat nu se poate susţine.

Analizele asupra tezei de doctorat a lui Ponta efectuate de Comisia de Etică a UB şi de CNE au fost făcute publice după ce un al treilea for, respectiv Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), a decis, în şedinţa din 29 iunie, că premierul a plagiat în lucrarea sa de doctorat, fiind propusă Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici