Anestezierea copilului din Piteşti s-a făcut cu aceeaşi substanţă care l-a omorât pe Michael Jackson

  • Propofolul folosit pentru analgo-sedare nu este sigur pentru copiii sub 16 ani.
  • Această substanţă are efecte adverse majore.
  • În America propofolul se foloseşte exclusiv în spitale, şi nu în cabinetele stomatologice.
2502 afișări
Imaginea articolului Anestezierea copilului din Piteşti s-a făcut cu aceeaşi substanţă care l-a omorât pe Michael Jackson

Anestezierea copilului din Piteşti s-a făcut cu aceeaşi substanţă care l-a omorât pe Michael Jackson

Copilul de 4 ani din Piteşti mort după ce i s-a făcut anestezie totală într-un cabinet stomatologic, a fost sedat cu propofol, aceeaşi substanţă care i-a provocat decesul şi cântăreţului Michael Jackson, a explicat un medic anestezist. 

Specialistul care a vorbit pentru MEDIAFAX sub protecţia anonimatului, spune că propofolul folosit pentru analgo-sedare nu este sigur pentru copiii sub 16 ani. În cazul acestora, substanţa poate da reacţii adverse severe precum oprirea respiraţiei, hipotensiune şi bradicardie severă.

Medicul anestezist spune că în cazul decesului copilului de 4 ani, presa a făcut o confuzie majoră între două tipuri de anestezie: cea generală şi analgo-sedarea. Potrivit specialistului, copilului de 4 ani nu i s-a făcut anestezie totală, deoarece aceasta se face cu pacientul intubat, numai într-un bloc operator. Medicii i-au făcut băiatului analgo-sedare.

„Este o sedare, este un amestec de midazolam cu propofol care dă o stare mai profundă, uneori şi spre hipnoză, somn, care permite anestezistului să-şi facă anestezia locală, şi confortul pacientului”, a explicat anestezistul.

Medicul spune că analgo-sedarea se practică în multe cabinete, dar nu este recomandată la copiii sub 16 ani din cauza reacţiilor adverse pe care le are.

„Pentru sedare, partea premergătoare hipnozei, este contraindicat să se facă la copiii sub 16 ani pentru că nu este stabilită siguranţa propofolului la această categorie de pacienţi”, a declarat medicul anestezist.

Potrivit acestuia, la adulţi, propofolul dă mai puţine reacţii adverse decât la cei mici şi cabinetul medical ar trebui să aibă infrastructura necesară pentru a trata rapid aceste reacţii, şi are datoria de a explica părinţilor riscurile.

„Cele mai frecvente reacţii adverse sunt apneea, deci oprirea respiraţiei, hipotensiunea şi bradicardia severă”, conchide medicul anestezist.

În America propofolul se foloseşte exclusiv în spitale, şi nu în cabinetele stomatologice. Iar pacienţii de acolo sunt reticienţi când aud de această substanţă care i-a adus moartea lui Michael Jackson.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici