Angajaţii ANOFM au oprit activitatea

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a venit la ANOFM pentru a discuta cu angajaţii instituţiei, după ce aceştia, împreună cu colegii de la Agenţia Municipală Bucureşti, au anunţat că opresc activitatea, pentru că nu îşi mai primesc unele drepturi salariale.

25 afișări
Imaginea articolului Angajaţii ANOFM au oprit activitatea

Angajaţii ANOFM au oprit activitatea (Imagine: Remus Suciu/Mediafax Foto)

Angajaţii Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) şi cei de la Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti au oprit activitatea de la ora 9.00 şi au ieşit pe holurile instituţiei, cerând să primească drepturile salariale care le-au fost sistate.

Ministrul Muncii a venit la ANOFM în jurul orei 11.30, el invitându-i pe reprezentanţii angajaţilor să meargă într-o sală petnru a discuta civilizat despre cererile lor.

La ora transmiterii acestei ştiri, angajaţii ANOFM discută cu ministrul Ioan Botiş într-o sală din instituţie.

Anterior, ministrul Ioan Botiş a fost la Casa de Pensii, unde a discutat cu angajaţii care au anunţat şi ei că opresc activitatea.

La finalul discuţiilor, Ioan Botis a spus că a discutat cu angajaţii şi a încercat să îi liniştească, sperând să dezamorseze acest conflict. Ministrul Muncii a precizat că nu se poate opune unui protest legal, dar speră ca angajaţii Casei de Pensii să nu recurgă la un protest spontan asemănător celor de la Ministerul Finanţelor şi din alte instituţii.

Botiş a promis că o să le dea în continuare stimulentele angajaţilor de la Casa de Penii, dar a recunoscut că cele mai mari probleme sunt legate de salariile mici. El a mai spus că stimulentele vor fi introduse în salariu prin noua Lege a salarizării.

Aproximativ 500 de angajaţi de la administraţiile financiare de sector din Capitală şi de la trezorerii protestează în faţa Ministerului Finanţelor Publice, aceştia alăturându-se, joi dimineaţă, celor aproximativ 200 pe angajaţi ai instituţiei care de aproape 24 de ore protestează pe holurile instituţiei.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, şi preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, au discutat la Guvern cu premierul Emil Boc despre protestele angajaţilor pentru neplata stimulentelor.

La finalul discuţiilor de la Guvern, Ialomiţianu s-a întors la Ministerul Finanţelor, spunând că va discuta, la ora 12.30, cu sindicaliştii.

Ultima rundă de discuţii între Gheorghe Ialomiţianu şi liderii sindicali s-au încheiat fără rezultat, în noaptea de miercuri spre joi, după aproximativ patru ore, ministrul afirmând încă o dată, la ieşirea din Ministerul de Finanţe, că stimulentele trebuie acordate pe criterii de performanţă, celor care reduc evaziunea fiscală.

Aceeaşi idee a fost susţinută de ministru şi joi dimineaţa, el adăugând că în cazul persoanelor care sunt în grevă va fi aplicată legea, iar cei care îşi desfăşoară activităţile în mod legal nu vor fi sancţionaţi.

Ialomiţianu a spus că joi va continua discuţiile cu întreg personalul Ministerului Finanţelor, astfel încât să fie luate măsurile cele mai bune, dar că negocierile vor fi în limitele legii şi că susţine un sistem de salarizare echitabil pentru angajaţi, reafirmând că stimulentele trebuie acordate angajaţilor pe criterii de performanţă.

Protestele spontane s-au extins în toată ţara, mii de angajaţi de la administraţiile financiare, din trezorerii, din casele de pensii, din direcţiile de ocupare a forţei de muncă şi din casele de asigurări de sănătate oprind lucru, joi dimineaţă, în semn de solidaritate cu angajaţii de la Ministerul Finanţelor.

Joi dimineaţă, au încetat activitatea, pentru a doua zi consecutiv, angajaţi din Cluj, Iaşi, Prahova, Buzău, Timiş, Constanţa, Braşov, Vaslui, Neamţ, Galaţi, Alba, Arad, Gorj, Dâmboviţa, Argeş, Bihor, Covasna, Bistriţa-Năsăud, Harghita.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici