Angajaţii din sănătate tot mai nemuţumiţi de salarii: în ciuda nivelului de stres şi obseală, salariile au rămas la fel

  • 70% dintre specialiştii medicali spun că salariul le-a rămas la fel în 2021
  • Peste 45% din personalul medical nu are beneficii extrasalariale
  • Doar 1 din 10 specialişti medicali spun că beneficiază de asigurare medicală opţională
  • Numai 10% dintre profesioniştii medicali au primit prime de sărbători
1124 afișări
Imaginea articolului Angajaţii din sănătate tot mai nemuţumiţi de salarii: în ciuda nivelului de stres şi obseală, salariile au rămas la fel

Angajaţii din sănătate tot mai nemuţumiţi de salari: au rămas la fel

Angajaţii din domeniul medical din România sunt tot mai nemulţumiţi de nivelul salariilor în acest an, arată o analiză MEDIjobs.

În ciuda faptului că au trecut prin al doilea an de pandemie şi se confruntă cu un nivel ridicat de stres şi oboseală, medicii, asistenţii medicali şi specialiştii din domeniul sanitar nu au văzut modificări pozitive în privinţa salariului.

Nu mai puţin de 69.6% din cei intervievaţi de MEDIjobs au declarat că salariul lor a rămas la fel şi doar 18.2% s-au bucurat de o creştere a nivelului salarial . Mai mult de atât, pentru un procent de 12.2% dintre respondenţi salariul chiar a scăzut.

Lucrurile stau la fel atât în sistemul public, unde lucrează 41.7% dintre respondenţi, cât şi în sistemul medical privat, unde muncesc 58.3% dintre specialiştii medicali din ţara noastră. Vestea nu este deloc bună, în condiţiile în care rata inflaţiei a ajuns la 6.7%, conform celor mai recente date, publicat în decembrie de Eurostat.

72.5% dintre medici, asistenţi, farmacişti sunt nemulţumiţi de salariul lor

Conform studiului MEDIjobs, nu mai puţin de 72.5% dintre ei au declarat că actualul salariu nu îi mulţumeşte. Doar 1 din 5 profesionişti medicali din România este mulţumit de actualul salariu, însemnând un procent de 20.9%, în timp ce 6.6% s-au arătat nehotărâţi în această privinţă.

Posibilele cauze ale nemulţumirilor medicilor, asistenţilor şi farmaciştilor

4 din 10 specialişti medicali nu primesc niciun fel de beneficiu extrasalarial. În afara sporurilor oferite de sistemul medical de stat, cel mai des întâlnit beneficiu îl reprezintă tichetele de masă, de care beneficiază doar 42.7% dintre respondenţi. Pe locul trei în topul beneficiilor acordate de angajatori sunt asigurările medicale opţionale sau abonamentele medicale, de care beneficiază 10.7% dintre specialişti. Urmează, la mică distanţă, primele de sărbători, pe care doar 1 din 10 salariaţi din sistemul sanitar le primesc.

Cele mai puţin frecvent acordate beneficii în 2021 au fost: telefon de serviciu (3.75), maşină de serviciu (1.8%), locuinţă de serviciu sau decontare parţială sau totală a chiriei (1.4%) şi abonamente de fitness sau la diverse activităţi sportive, de care au beneficiat doar 0.9% din respondenţi.

Studiul MEDIjobs a fost efectuat în luna noiembrie, pe un eşantion reprezentativ de 1036 de specialişti medicali din domeniul sanitar public şi privat în România, prin metoda CAWI, cu o eroare de 3%, pentru un nivel de încredere de 95%.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici