Angajaţii închisorilor vor face cursuri pentru a evalua situaţiile în care se impune folosirea armamentului

Angajaţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) vor face cursuri pentru a evalua în mod corect situaţiile în care se impune folosirea armamentului, în aşa fel încât aceştia să nu ai aibă "iniţiative nechibzuite", potrivit unui proiect de lege.

93 afișări
Imaginea articolului Angajaţii închisorilor vor face cursuri pentru a evalua situaţiile în care se impune folosirea armamentului

Angajaţii închisorilor vor face cursuri pentru a evalua situaţiile în care se impune folosirea armamentului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministerul Justiţiei a supus dezbaterii publice proiectul de Lege privind regimul deţinerii şi utilizării armamentului din dotare şi operaţiunile cu arme şi muniţii în sistemul administraţiei penitenciare.

În nota de fundamentare, reprezentanţii Ministerului Justiţiei au arătat că "este necesară remedierea deficienţelor cadrului legislativ în materia uzului de armă, semnalate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului", în condiţiile în care CEDO a reţinut că legislaţia română nu conţinea nicio dispoziţie care să reglementeze uzul de armă în cadrul operaţiunilor, cu excepţia obligaţiei de somaţie şi nu cuprindea nicio recomandare legată de pregătirea şi controlul operaţiunilor respective.

În acest sens, CEDO a arătat că absenţa regulilor clare în această materie poate explica reacţia autorităţilor în unele cazuri, când s-a "acţionat autonom, luând iniţiative nechibzuite, ceea ce probabil nu s-ar fi întâmplat dacă ar fi beneficiat de formare şi instrucţiuni adecvate".

Potrivit proiectului de lege, Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi unităţile subordonate vor avea obligaţia să organizeze, periodic, sesiuni de formare profesională pentru toţi funcţionarii publici cu statut special, "pentru dobândirea unui comportament reflex privind uzul de armă, în conformitate cu normele legale, precum şi cu privire la modul de reacţie în astfel de situaţii".

Conform legii, angajaţii ANP au dreptul să tragă, după somaţia legală, împotriva acelora care atacă închisorile ori perimetrele sau zonele păzite, împotriva celor care încearcă să pătrundă ori să iasă în mod ilegal din închisori sau să tragă în cei care atacă autospecialele instituţiei. Angajaţii ANP pot trage şi în cei care încearcă să evadeze, împotriva unor eventuali terorişti sau împotriva animalelor care pun în pericol viaţa ori intergritatea corporală a acestora.

Înainte să folosească arma, dacă este timp, angajatul ANP trebuie să facă somaţia prin cuvântul "Stai!". În cazul în care acesta nu se opreşte, somează din nou prin cuvintele: "Stai, că trag!". Dacă persoana vizată nu se supune nici de aceasta dată, se somează prin tragerea unui foc de avertisment. Ulterior, numai după ce s-a repetat de trei ori, la intervale de timp suficiente pentru dispersarea participanţilor, somaţia "Părăsiţi ....., vom folosi arme letale!", se trage în direcţia fugarului, în zona picioarelor, pentru a se încerca rănirea, şi nu uciderea acestuia.

Funcţionarii din sistemul administraţiei penitenciare care au făcut uz de armă sunt obligaţi să-şi anunţe superiorii, prin intermediul unei informări scrise.

Dacă incidentul s-a soldat cu moartea vreunei persoane, directorul general al instituţiei este obligat să anunţe imediat Parchetul competent.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici