Angajaţii Tarom fac luni grevă japoneză şi decid ulterior data pentru greva generală de solidaritate

Angajaţii Tarom au renunţat la greva de solidaritate de luni, deoarece nu s-au strâns semnăturile necesare pentru acest protest, urmând să facă în 31 mai o grevă japoneză şi să decidă ulterior data grevei generale, dacă le vor scădea salariile cu 25 la sută.

64 afișări
Imaginea articolului Angajaţii Tarom fac luni grevă japoneză şi decid ulterior data pentru greva generală de solidaritate

Angajaţii Tarom fac luni grevă japoneză şi decid ulterior data pentru greva generală de solidaritate (Imagine: Petrică Tănase/Mediafax Foto)

Secretarul general al Sindicatului din Tarom, Aurel Curdov, a declarat joi pentru MEDIAFAX că salariaţii companiei nu mai pot organiza luni, 31 mai, greva generală de solidaritate cu ceilalţi bugetari, deoarece nu s-au strâns încă semnăturile necesare acestui protest, urmând să poarte pe tot parcursul zilei o banderolă albă pe mână.

"Facem grevă japoneză luni, cursele se vor desfăşura normal şi vom decide data grevei de solidaritate de o zi, fiind obligaţi să anunţăm admnistraţia cu 48 de ore înainte", a spus Curdov.

Liderul sindical a precizat că unora dintre angajaţi le este frică să semneze pentru declanşarea grevei, pentru că au fost ameninţaţi.

Curdov a explicat că s-a renunţat la greva de solidaritate anunţată pentru luni şi pentru că Tarom este într-o situaţie financiară "nu tocmai bună", din cauza curselor anulate în perioada norului vulcanic.

Angajaţii de la Tarom ameninţau, vineri, că intră în grevă de solidaritate cu bugetarii pe 31 mai, urmând să asigure o treime din activitate, nemulţumiţi de tăierea salariilor cu 25 la sută.

Liderul sindical preciza atunci că s-a început strângerea de semnături pentru grevă, urmând ca pe 31 mai să intre în grevă generală, alături de bugetari şi de ceilalţi angajaţi din transporturi.

"Vom asigura o treime din transport, probabil că vom da drumul la cursele de Atena, Sofia, Chişinău", spunea Curdov.

Şi sindicaliştii de la Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) şi Metrorex vor să intre în grevă pe 31 mai şi 1 iunie, în semn de solidaritate cu bugetarii, dacă nu vor fi afectaţi de reducerea salariilor, iar dacă li se vor tăia veniturile intenţionează să oprească activitatea pe termen nedeterminat.

Reprezentanţii acestora vor anunţa, vineri, într-o conferinţă de presă, decizia privind acţiunile de protest.

Peste 400.000 de angajaţi din învăţământ şi administraţie publică vor intra de luni în grevă generală pe termen nedeterminat, urmând ca acestora să li se alăture într-o grevă de solidaritate şi alţi angajaţi din sănătate, transporturi, penitenciare şi sectorul privat, nemulţumiţi de măsurile de austeritate decise de Guvern.

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, scrisoarea de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional, care prevede, printre altele, reducerea pensiilor şi salariilor în sectorul bugetar.

Executivul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului pentru două proiecte de lege, dintre care unul va conţine măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, iar al doilea va reglementa recalcularea pensiilor conform principiului contributivităţii şi reevaluarea pensiilor de invaliditate. Proiectele de lege vor fi transmise Parlamentului după avizul CES.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici