Angajaţii UPU Târgu-Jiu sunt acuzaţi că au refuzat să intervină la un pacient căzut chiar lângă spital

Angajaţii UPU Târgu-Jiu sunt acuzaţi de o studentă că au refuzat să intervină la un pacient căzut chiar lângă spital, care nu reuşea să se ridice. Studenta a intrat în spital şi a cerut ajutor, dar i s-a spus să sune la 112. ”Cum să nu mişti un deget când auzi aşa ceva?”, a întrebat tânăra.

3603 afișări
Imaginea articolului Angajaţii UPU Târgu-Jiu sunt acuzaţi că au refuzat să intervină la un pacient căzut chiar lângă spital

Angajaţii UPU Târgu-Jiu sunt acuzaţi că au refuzat să intervină la un pacient căzut chiar lângă spital

O anchetă a început la SJU Târgu-Jiu, după ce o tânără admisă recent la Facultatea de Medicină Veterinară Cluj-Napoca a fost refuzată, miercuri, când a cerut ajutorul cadrelor medicale pentru salvarea unui bărbat care a căzut la pământ, în apropierea Unităţii de Primiri Urgenţe.

Într-o postare pe o reţea de socializare, tânăra din Târgu-Jiu scrie că, miercuri, în timp ce se afla cu mama ei la cumpărături, a observat un bărbat căzut la pământ, în apropierea Unităţii de Primiri Urgenţe din oraş.

”Miercuri, 15 august 2018, în jur de ora 18.00, ieşisem din casă pentru nişte cumpărături, împreună cu mama. Traversam părculeţul din faţa spitalului de pe Tudor, UPU cum este ştiut, adică Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Gorj. Întins pe jos după gardul viu, cu faţa în sus, un om pe la 50-60 de ani, cu părul alb-gri şi ochii plânşi. Ne-am apropiat de dânsul şi am observat că era desculţ, lovit la genunchi, bărbie, coate. Avea o plasă cu vinete şi roşii, probabil venea din piaţă, geanta pe banca de lângă, ochelarii pe jos, un pantof într-o parte, altul nici nu ştiu. L-am întrebat cum îl cheamă şi mi-a răspuns, aşadar omul era conştient. Însă nu putea vorbi coerent. Avea sânge pe pantaloni şi era foarte roşu la faţă. Nu ştiu dacă avea sau nu vreo coastă ruptă, dar zicea că îl doare foarte tare încât nu se putea ridica singur. Susţinea că a fost bătut şi, plângând, mi-a zis «domnişoară, du-mă acasă, te rog, du-mă acasă». Vă jur că mi s-a rupt sufletul. Se vedea clar că omul nu era bine, aşa că i-am zis mamei să se ducă după ajutoare că stau eu cu omul. A mai venit lângă noi un domn între două vârste, internat peste drum, probabil fusese operat fiindcă se mişca foarte greu. Apoi, alte două femei, mamă şi fiică. Dar tot aşa de bine, alte 10 - 12 persoane au trecut nepăsătoare pe lângă noi”, a scris tânăra de 19 ani, pe Facebook.

Aceasta susţine că a decis să meargă la UPU pentru a cere ajutor, însă a fost refuzată de cele trei asistente, iar un alt angajat al spitalului i-a cerut să plece din unitate.

”M-am dus direct la parter, la urgenţe şi m-am adresat unui domn, nu am idee ce post ocupă, căruia am încercat să-i explic ce se întampla, iar acesta m-a trimis într-o sală alăturată, unde erau trei doamne, posibil asistente medicale. Le-am spus repede cum stau lucrurile, în ideea de a câştiga timp, dar nici măcar nu s-au ridicat de pe scaune! Stăteau jos, spunându-mi calm, rece şi dezinteresat că nu au ce să facă, că nu au voie să părăsească incinta spitalului şi, dacă vreau să-l ajut, să-l aducem noi la ele. Le-am spus că nu se poate ridica, că nici noi nu-l putem ridica, că nu ştim ce fel de traumatism are, dacă e sau nu voie să fie mişcat fără protecţie şi alte amănunte care să convingă că în joc e viaţa unui om. Fără rezultat! (…) Nu pot descrie tot ce am simţit atunci, de la disperare la furie. Adică, omul era rănit peste drum de spital, iar dânsele nici nu s-au sinchisit să se ridice de pe scaune? (…) După ce au văzut că m-am enervat, mi-au spus să sun la 112 ca să trimită ambulanţa. Am crezut că nu aud bine, pe cuvânt! Am strigat: «Cum să sun la 112 când eu mă aflu deja în spital? Vă auziţi?» Şi, până să realizez ce se-ntâmpla, un angajat din spital era în spatele meu şi mi-a făcut semn să ies din sală. Nu-mi mai amintesc bine fiecare secunda care a urmat, ştiu doar că am ajuns afară şi ca n-am ieşit chiar de bunăvoie. (…) Aşadar, am traversat strada şi m-am întors la om. Mama a sunat la 112. Nu exagerez: cel puţin 5-6 minute au ţinut-o la telefon să o întrebe o mie de lucruri, în loc să ceară adresa şi să vină direct acolo. Apoi au urmat alte 10-15 minute de aşteptare, căci atât i-a luat ambulanţei să vină. (…) Era epileptic şi făcuse o criză, poate fusese şi bătut. Dar acesta a fost un sfârşit bun pentru aşa o situaţie. Dacă ar fi fost altceva şi altfel? Un infarct miocardic, orice mai grav? Cum să nu mişti un deget când auzi aşa ceva? (…) Halal sistem! Şi ne mai întrebăm de ce medicii tineri, entuziaşti, aleg alte ţări ca să-şi facă datoria. Întreb şi eu, dacă legea din România apreciază ca jurământul lui Hipocrate e valabil doar în incinta spitalelor, mobilizarea spontană a cadrelor medicale aflate la serviciu în spitalele de lângă Colectiv, în octombrie 2015, a fost... ilegală? Asistentele care au coborât din spitale şi au acordat primul ajutor răniţilor trebuiau sancţionate? Sau luate drept exemplu pentru devotamentul dezinteresat în sprijinul umanităţii, conform scopului meseriei de medic?”, a mai scris tânăra.

Ramona Oprea , purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că la spital se fac verificări în acest caz.

”Se fac verificări. Oricum, personalul UPU nu poate să părăsească incinta”, a precizat Ramona Oprea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici