Angajatorii au noi obligaţii faţă de salariaţii cu handicap. Amenzi majorate pentru firmele ce încalcă legea

  • Angajatorii ce au salariaţi cu handicap au noi obligaţii faţă de aceştia.
  • Accesul la locuri de parcare speciale şi un program de lucru adaptat, printre modificările în vigoare de câteva zile.
  • Au crescut şi amenzile pentru firmele ce nu respectă obligaţiile legale.
3114 afișări
Imaginea articolului Angajatorii au noi obligaţii faţă de salariaţii cu handicap. Amenzi majorate pentru firmele ce încalcă legea

Angajatorii au noi obligaţii faţă de salariaţii cu handicap. Amenzi majorate pentru firmele ce încalcă legea

Legea 145/2020 a intrat sâmbătă în vigoare şi îi obligă pe angajatori să asigure, pentru persoanele cu handicap, acces la locuri de muncă adaptate la potenţialul funcţional al acestora şi la capacitatea lor de adaptare. Tot ca element de noutate, sarcinile de lucru trebuie adaptate în funcţie de potenţialul funcţional al angajaţilor ce au handicapuri. 

De asemenea, programul de lucru trebuie modificat sau adaptat corespunzător. Firmele care au salariaţi cu handicap şi care nu iau măsurile necesare riscă acum sancţiuni mai aspre, cuprinse între 10.000 şi 25.000 de lei. Până sâmbătă, amenda maximă era de 12.000 de lei.
 
Amenzi mai mari riscă şi angajatorii care au cel puţin 50 de salariaţi, dacă nu-şi îndeplinesc obligaţiile legale. Potrivit legislaţiei în vigoare, aceste companii au de ales între a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de angajaţi şi a plăti lunar la stat, pentru fiecare loc de muncă ce ar trebui să fie ocupat de o persoană cu handicap, dar nu este, o sumă egală cu salariul minim brut. Amenda pentru nerespectarea uneia dintre cele două obligaţii este acum între 25.000 şi 50.000 de lei, faţă de valorile anterioare, cuprinse între 20.000 şi 35.000 de lei.
 
Legea 145/2020 a majorat, totodată, amenzile pentru persoanele ce parchează pe locurile celor cu handicap. Amenzile pornesc de la 2.000 de lei şi pot ajunge la 10.000 de lei, amenda maximă fiind de cinci ori mai mare decât cea anterioară. 
 
Nu în ultimul rând, persoanele cu dizabilităţi pot alege între gratuitatea pe transportul public şi decontarea carburantului pentru maşina proprie, cu respectarea unei limite de 15.00 de lei anual.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici