ANI: Fost secretar general al Ministerului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, în conflict de interese

Fostul secretar general al Ministerului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Comerţului şi Mediului de Afaceri Ioan Hidegcuti a fost găsit în conflict de interese penal, după ce s-a propus într-o funcţie ce i-a adus venituri de peste un milion de lei, potrivit Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).

98 afișări
Imaginea articolului ANI: Fost secretar general al Ministerului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, în conflict de interese

Ioan Hidegcuti (Imagine: Silviu Matei/ Mediafax Foto)

ANI susţine că acesta a semnat un document prin care s-au realizat, direct, foloase materiale pentru sine.

În exercitarea funcţiei publice, arată sursa citată, Ioan Hidegcuti a iniţiat un memorandum prin care a propus numirea sa în funcţia de director general al Directoratului SC Fondul de Contragarantare SA, precum şi stabilirea remuneraţiei lunare aferente funcţiei. Ulterior, el a fost numit în funcţia de preşedinte al directoratului SC Fondul Român de Contragarantare SA.

În perioada exercitării mandatului de preşedinte al Directoratului SC Fondul Român de Contragarantare SA, Hidegcuti a realizat venituri de 1.081.708 lei.

Ioan Hidegcuti a deţinut, în perioada 13 aprilie 2009 - 4 ianuarie 2010, funcţia de secretar general al Ministerului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Comerţului şi Mediului de Afaceri, iar între 4 decembrie 2009 şi 1 noiembrie 2013, pe cea de preşedinte al Directoratului SC Fondul de Contragarantare SA.

Agenţia Naţională de Integritate mai informează că a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 5, în vederea verificării indiciilor privind săvârşirea infracţiunii de conflict de interese, prevăzută de articolul 301 din noul Cod Penal, potrivit căruia "fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică".

Ioan Hidegcuti a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare, dar nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare, potrivit ANI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici