ANI: Funcţionar din Ministerul Tineretului şi Sportului, în conflict de interese

Valentin Marius Dinu, funcţionar public în cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului a fost găsit în conflict de interese de ANI, după ce a eliberarat certificate de identitate pentru două asociaţii sportive în cadrul cărora părinţii săi sunt membri asociaţi fondatori, iar el, reprezentant.

206 afișări
Imaginea articolului ANI: Funcţionar din Ministerul Tineretului şi Sportului, în conflict de interese

ANI: Funcţionar din Ministerul Tineretului şi Sportului, în conflict de interese (Imagine: Shutterstock)

Valentin Marius Dinu a încălcat regimul juridic al conflictului de interese în materie administrativă, întrucât, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a soluţionat cereri privind eliberarea certificatelor de identitate sportivă ale asociaţiilor "Clubul Sportiv Online" şi "Sportul Românesc Online", asociaţii al căror reprezentant este tot el, în timp ce părinţii săi sunt membri asociaţi fondatori în cadrul acestora, se arată în comunicatul de presă al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).

Astfel, Valentin Marius Dinu a întocmit şi a semnat notele prin care se propune avizarea, autorizarea şi înregistrarea în registrul sportiv al celor două asociaţii şi a completat formularele certificatelor de identitate sportivă pentru Asociaţia "Clubul Sportiv Online" şi Asociaţia "Sportul Românesc Online", pe care le-a înaintat nivelului ierarhic superior.

"Ambele asociaţii l-au împuternicit pe Valentin Marius Dinu să acţioneze în numele acestora, în derularea procedurii legale de dobândire a personalităţii juridice de către asociaţii, precum şi pentru reprezentarea acestora în raport cu alte entităţi şi persoane cu sau fără personalitate juridică din ţară şi străinătate", mai precizează ANI.

Dinu a încălcat dispoziţiile articolului 79, alineatul (1), litera c) din Legea nr 161/2003, potrivit cărora "funcţionarul public este în conflict de interese dacă se află în una din următoarele situaţii [...] interesele sale patrimoniale, ale soţului sau rudelor sale de gradul I pot influenţa deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcţiei publice".

Valentin Marius Dinu a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază, însă nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.

Potrivit prevederilor legale, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective. Persoana faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici