ANI: Mircea Cinteză, în incompatibilitate întrucât este senator şi conduce şi secţii din SUUB

ANI a constatat starea de incompatibilitate în care se află senatorul PDL Mircea Cinteză, deoarece pe lângă calitatea de parlamentar a deţinut şi mai multe funcţii de conducere în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti.

96 afișări
Imaginea articolului ANI: Mircea Cinteză, în incompatibilitate întrucât este senator şi conduce şi secţii din SUUB

ANI: Mircea Cinteză, în incompatibilitate întrucât este senator şi conduce şi secţii din SUUB (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Agenţia Naţională de Integritate s-a sesizat din oficiu, în 15 noiembrie 2010, în urma publicării unui material de presă cu privire la posibila nerespectare de către Mircea Cinteză a regimului juridic al incompatibilităţilor, informează, joi, ANI.

Instituţia invocă art. 71, alin. (2) din Constituţia României conform căruia "calitatea de deputat sau de senator este incompatibilă cu exercitarea oricărei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de membru al Guvernului", art. 14, alin. (2) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, potrivit căruia "calitatea de deputat sau de senator este incompatibilă cu exercitarea oricărei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de membru al Guvernului" şi art. 81, alin. (2) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnitărilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei care arată că "prin funcţii publice de autoritate, incompatibile cu calitatea de senator se inţelege [...] funcţiile de conducere specifice ministerelor, celorlalte autorităţi şi instituţii publice".

Potrivit ANI, Mircea Cinteză a obţinut două mandate de parlamentar în urma alegerilor din 2004 şi din 2008, iar în perioada 1 aprilie 2005 - 1 septembrie 2005 a fost ministru al Sănătăţii.

Începând cu data de 1 noiembrie 1997, Mircea Cinteză a deţinut funcţii de conducere în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti (şef al Secţiei Clinice Medicină Internă III în perioada 1 noiembrie 1997 - 1 aprilie 2005, şef al Secţiei Clinice Medicină Internă V în perioada 1 septembrie 2005 - 1 iunie 2007, şi şef al Secţiei Clinice Cardiologie I din 1 iunie 2007 până în prezent).

Potrivit art. 184, alin. 2 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, funcţia de medic şef de secţie este o funcţie de conducere. Acelaşi act normativ defineşte, în art. 165, spitalul ca fiind o unitate sanitară de utilitate publică. Astfel, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti este o instituţie publică în cadrul căreia funcţia de şef de secţie este o funcţie de conducere, argumentează Agenţia.

Instituţia precizează că l-a informat pe Mircea Cinteză, printr-o scrisoare recomandată, confirmată de primire în 13 decembrie 2010 cu privire la declanşarea activităţii de evaluare, iar în 6 ianuarie 2011, acesta s-a prezentat la sediul ANI, însoţit de avocat.

ANI a constat starea de incompatibilitate în care se află Mircea Cinteză, deoarece în perioada 17 decembrie 2004 - 1 aprilie 2005, respectiv, din 1 septembrie 2005 până în prezent, Cinteză a fost atât senator, cât şi şef în secţiile menţionate din SUUB.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici