ANI sesizează instanţa şi parchetul în cazul primarului Cătălin Cherecheş care nu poate justifica aproape 3 milioane de lei/ REACŢIA primarului din Baia Mare

Agenţia Naţională de Integritate a constatat diferenţe nejustificate în valoare de aproape 3 milioane de lei între avere şi veniturile realizate de Cătălin Cherecheş, primarul din Baia Mare, fiind sesizate Curtea de Apel Cluj şi parchetul pentru a începe verificările.

1220 afișări
Imaginea articolului ANI sesizează instanţa şi parchetul în cazul primarului Cătălin Cherecheş care nu poate justifica aproape 3 milioane de lei/ REACŢIA primarului din Baia Mare

ANI sesizează instanţa şi parchetul în cazul primarului Cătălin Cherecheş. Primarul din Baia Mare nu poate justifica aproape 3 milioane de lei

UPDATE Cătălin Cherecheş: Acţiunea ANI, unul dintre elementele abuzive care ţin de hărţuirea mea

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, susţine că sesizarea Curţii de Apel Cluj şi Parchetului de către ANI în cazul averii sale este un element dintr-un cumul de elemente abuzive care ţin de hărţuirea sa, în perspectiva alegerilor locale din anul 2020, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cătălin Cherecheş a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că a adresat întrebări la ANI privind acuzaţiile care i se aduc, pentru a ştii ce documente justificative să prezinte, dar nu a primit răspuns.

„ANI a început un demers în urmă cu un an, în care mi-a solicitat să le transmit documente legate de veniturile mele începând cu anul 2012. În 2013 i-am acordat denunţătorului din dosarul în care am fost trimis în judecată şi arestat preventiv sume de bani care totalizează 500.000 de euro pentru funcţionarea unui trust de presă, pe baza unui contract pe care îl are şi ANI şi DNA. (...) Eu am întrebat la ANI care sunt acuzaţiile, ca să ştiu ce documente justificative să prezint, dar nu am primit răspuns. Acţiunea ANI mi se pare un element dintr-un cumul de elemente abuzive care ţin de hărţuirea mea. Este clar că vine campania electorală pentru alegerile locale din 2020 şi sunt o redută pe care nu au reuşit să o distrugă”, a spus Cherecheş.

Acesta a explicat că în contractul cu administratorul societăţii de presă se stipula faptul că dacă aceasta este funcţională îi va oferi servicii media la valoarea sumei respective, iar dacă nu, îi va oferi edilului din Baia Mare acţiuni.

„În cazul în care nu va fi niciuna dintre aceste variante, suma va fi considerată împrumut personal acordat celui care a cumpărat societatea. Când persoana respectivă a depus denunţul penal împotriva mea, am constatat că societatea este în insolvenţă şi nu poate să îmi ofere nici servicii media şi nici acţiuni, iar atunci, conform contractului, am considerat că aceşti bani daţi pe parcursul timpului sunt un împrumut personal care apare în declaraţia de avere. Sursa acestor bani este o donaţie de 1,5 milioane de euro pe care am primit-o de la mama mea în urma unei vânzări imobiliare”, explicat Cătălin Cherecheş.

Primarul din Baia Mare a susţinut că va prezenta documente justificative în momentul în care i se vor prezenta acuzaţiile.

„Tot pentru acest lucru mai am un dosar în lucru la Tribunalul Maramureş, exact pentru aceeaşi sumă”, a subliniat Cătălin Cherecheş.

„Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa unei diferenţe nejustificate în cuantum de 2.741.026,318 lei între averea dobândită şi veniturile realizate de către CHERECHEŞ CĂTĂLIN, Primar al municipiului Baia Mare, Judeţul Maramureş, în perioada 26 iunie 2012 – 31 decembrie 2017”, se arată într-un comunicat al Agenţiei.

Potrivit sursei citate, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Cluj, în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate în perioada exercitării funcţiei de către Cătălin Cherecheş.

„De asemenea, întrucât în declaraţiile de avere din data de 17 iulie 2017 (rectificată) şi din data de 15 iunie 2018, persoana evaluată a declarat informaţii neconforme cu realitatea, în speţă un împrumut de 500.000 euro acordat în nume personal (în anul 2016), Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia Mare, în vederea verificării indiciilor privind săvârşirea infracţiunii de „fals în declaraţii” în formă continuată, prevăzută de art. 326 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu aplicarea art. 35, alin. (1) din acelaşi act normativ”, mai precizează reprezentanţii ANI.

Cherecheş a fost informat cu privire la procedura de evaluare, la drepturile de care beneficiază (de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris), precum şi despre existenţa diferenţelor semnificative.

„Cherecheş Cătălin nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în acest sens. Precizăm că Agenţia a transmis în atenţia persoanei evaluate şase solicitări de a prezenta date sau informaţii relevante”, subliniază sursa citată.

Taguri:
ani,
cherecheş,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici