ANSVSA ia măsuri pentru a preveni introducerea gripei aviare în România

Ca urmare a unui anunţ al Comisiei Europene conform căruia nouă focare de gripă aviară evoluează în Polonia, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi Pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus aplicarea unor măsuri pentru a preveni introducerea virusului gripei aviare în România.

228 afișări
Imaginea articolului ANSVSA ia măsuri pentru a preveni introducerea gripei aviare în România

ANSVSA ia măsuri pentru a preveni introducerea gripei aviare în România

“Comisia Europeană a informat despre evoluţia unui număr de 9 focare de gripă aviară, cu subtipul H5N8, înalt patogenă, care evoluează în regiunile: Krasnostawski, Lubartowski şi Ostrowski din Polonia. Adoptarea Deciziei privind măsurile de protecţie şi regionalizarea, consecutivă declarării acestor focare de către Polonia, a fost demarată la nivelul Comisiei Europene. Având în vedere prevederile legislaţiei europene în vigoare, în baza principiului precauţiunii, ANSVSA a dispus aplicarea, la nivel naţional, a unor măsuri cu scopul de a preveni introducerea virusului gripei aviare în ţara noastră”, se notează într-un comunicat al ANSVSA, remis MEDIAFAX.

În acest sens, au fost informaţi operatorii economici care derulează operaţiuni de comerţ intracomunitar cu păsări vii, ouă pentru incubaţie, produse şi subproduse de pasăre, despre apariţia şi fermele unde evoluează focarele de gripă aviară în Polonia.

Totodată, sunt informaţi crescătorii de păsări, despre situaţia epidemiologică mai sus menţionată apărută în spaţiul comunitar, pentru respectarea măsurilor de biosecuritate.

ANSVSA a dispus structurilor teritoriale efectuarea de controale, la destinaţie, în fermele de păsări vii, ouă pentru incubaţie, unităţilor care produc, depozitează şi comercializează produse şi subproduse de pasăre cu origine Polonia, pe teritoriul României, verificându-se următoarele aspecte:

- trasabilitatea produselor si subprodusele de pasare (carne, oua, prduse din oua) provenite din Polonia, inclusiv verificarea originii acestora, modului de marcare a ouălor, în sensul de a nu proveni din ferme supuse restricţiilor;

- documentele însoţitoare, care trebuie să ateste originea şi conformitatea loturilor de ouă cu cerinţele legislaţiei Comunitare relevante;

- respectării cerinţelor generale si specifice de igienă.

ANSVSA monitorizează permanent, prin sistemele informatice de alertă (ADNS), existente la nivelul Comisiei Europene, apariţia şi evoluţia focarelor, precum şi neconformităţile apărute în comertul intracomunitar cu produse şi subproduse de pasăre (RASFF), precum şi transporturile de păsări vii şi de ouă pentru incubaţie (sistemul TRACES), având ca destinaţie România, în cadrul comerţului intracomunitar, transmite sursa citată.

Până la această dată nu au fost notificate, prin sistemele menţionate, neconformităţi cu privire la păsări vii, ouă de incubaţie, produse şi subproduse din pasăre.

În urma discutiilor, purtate de preşedintele ANSVSA cu conducerea Serviciilor veterinare din Polonia, au fost oferite asigurări din partea acesteia că au fost aplicate toate măsurile legale şi că din zonele supuse restricţiilor nu au fost trimise spre comercializare în România păsări vii, ouă de incubaţie, produse şi subproduse din păsăre.

De asemenea, ANSVSA a fost informată de către Comisia Europeană /Directoratul G – Crisis management in food, animals and plants, despre măsurile de protecţie şi restricţiile impuse în focarele de boală din Polonia.

În perioada 16-17 ianuarie, experţi din cadrul ANSVSA vor participa la o sesiune specială dedicată acestei teme, în Bruxelles.

În functie de evoluţia epidemiologică a bolii în Polonia, ANSVSA va actualiza informaţiile şi va impune, după caz, aplicarea de noi măsuri.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici