Anton: Spaţiul aerian românesc s-a redeschis în totalitate

Spaţiul aerian românesc s-a redeschis în totalitate, luni seară, fiind operaţionale şi aeroporturile din Târgu Mureş, Bacău, Iaşi, Suceava, Constanţa şi Tulcea, a anunţat secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Marian Anton.

68 afișări
Imaginea articolului Anton: Spaţiul aerian românesc s-a redeschis în totalitate

Anton: Spaţiul aerian românesc s-a redeschis în totalitate (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Secretarul de stat a subliniat că redeschiderea spaţiului românesc aerian este "cea mai bună veste pentru companiile aeriene".

Potrivit lui Marin Anton, compania Tarom a pierdut aproximativ trei milioane de euro în zilele în care nu a putut opera, inclusiv în ziua de luni. "Dar şi companiile private au pierdut foarte mult", a adăugat secretarul de stat.

El a explicat că oricând există riscul să revină norul de cenuşă vulcanică în spaţiul aerian românesc, dar că, din datele deţinute, sunt şase mari ca acesta să ocolească România, deoarece vulcanul nu mai erupe puternic în acest moment.

La nivel european, Anton a spus că sunt închise încă aeroporturile din Munchen, Paris, Frankfurt, precum şi cele din Danemarca.

Zborurile de încercare de luni au fost efectuate de România alături de Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia şi Ucraina, a mai spus Anton.

El a adăugat că, la nivel european există situaţii în care companii private vin să ceară despăgubiri în condiţiile în care nu şi-au asumat riscul să zboare, decizia aparţinându-le, printre acestea nefiind însă Tarom.

La rândul lui, directorul general al Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian - Romatsa, Bogdan Donciu, a spus că spaţiul aerian românesc este curat.

Anterior, Donciu a dcelarat, pentru MEDIAFAX, că traficul aerian va fi reluat pe toate aeroporturile din ţară în cursul nopţii de luni spre marţi.

Două aeronave Blue Air şi Carpatair au efectuat, luni, două curse test, prima pe ruta pe ruta Bucureşti-Bacău-Suceava-Cluj-Napoca şi retur, iar cea de-a doua pe ruta Bucureşti-Timişoara şi retur, pentru a verifica gradul de poluare a atmosferei şi eventualele efecte asupra aeronavelor.

Luni, la ora 15.00, au fost redeschise opt aeroporturi, respectiv cele din Otopeni, Băneasa, Craiova, Cluj-Napoca, Sibiu, Oradea, Satu Mare şi Baia Mare. Rămăseseră închise aeroporturile din Târgu Mureş, Bacău, Iaşi, Suceava, Constanţa şi Tulcea.

Luni dimineaţă, la ora 9.00, au redevenit operaţionale aeroporturile din Timişoara şi Arad.

Traficul aerian pe întreg teritoriul României a fost închis începând de sâmbătă, ora 18.00.

Aproape 100 de curse aeriene din şi spre România au fost anulate vineri, iar sâmbătă 270. Pentru duminică şi luni, două companii - Tarom şi Blue Air - au anulat 70, respectiv peste 30 de zboruri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici