Antonio Tajani a reafirmat susţinerea PE pentru Kovesi, aflată sub control judiciar: Cer autorităţilor române să nu pună obstacole la participarea candidatei la toate fazele procedurii de selecţie

Preşedintele PE, Antonio Tajani, a făcut miercuri o declaraţie de susţinere a Laurei Codruţa Kovesi, afirmând că va trimite o scrisoare autorităţilor române în care le va cere să nu pună obstacole la participarea acesteia la toate fazele procedurii de selecţie pentru postul de procuror şef european

11926 afișări
Imaginea articolului Antonio Tajani a reafirmat susţinerea PE pentru Kovesi, aflată sub control judiciar: Cer autorităţilor române să nu pună obstacole la participarea candidatei la toate fazele procedurii de selecţie

Antonio Tajani, declaraţie de susţinere în Parlamentul European pentru Kovesi - SURSE

”Am aflat cu îngrijorare că Laura Codruţa Kovesi, candidata Parlamentului European pentru postul de procuror şef, a fost pusă de autorităţile române sub control judiciar, care înseamnă limitarea libertăţii sale personale, nu poate să părăsească ţara fără autorizaţie, trebuie să se prezinte zilnic la poliţie şi nu poate să facă declaraţii de presă. Pe baza principiului neingerinţei şi neimplicării în activităţile autorităţilor judiciare şi cerând respectarea prezumpţiei de nevinovăţie, doresc să exprim preocuparea PE în legătură cu situaţia astfel creată”, a declarat Antonio Tajani la începutul şedinţei plenare a Parlamentului European.

El a mai spus că Laura Codruţa Kovesi rămâne candidata PE şi că se bucură de încrederea şi de sprijinul Parlamentului European.

”Cer, deci, autorităţilor române să respecte principiul cooperării sincere între statele membre şi instituţii şi să nu pună obstacole la participarea candidatei la toate fazele procedurii de selecţie pentru postul de procuror european şef. Astăzi voi scrie o scrisoare autorităţilor române, aşa cum s-a hotărt în această dimineaţă de Conferinţa Preşedinţilor”, a mai spus Tajani.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmemans, a declarat, miercuri, că Laura Kovesi este candidata preferată de Parlamentul European pentru a fi primul procuror-şef european, precizând că e important ca aceasta să rămână candidată, astfel încât instituţiile europene să poată lua o decizie. În replică, Tudorel Toader i-a răspuns lui Timmermans că nimeni nu poate solicita începerea sau oprirea unei anchete: „Această ingerinţă nu este permisă”

Pe 27 martie a avut loc a doua rundă negocieri între Parlamentul European şi Consiliul UE pentru desemnarea procurorului-şef european, funcţie pentru care candidează şi Laura Codruţa Kovesi, care însă nu s-a finalizat cu o concluzie.

Mai urmează două runde de negocieri între echipa PE şi Consiliu, pe 4 şi 10 aprilie.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie judeca, în acest moment, contestaţia Laurei Codruţa Kovesi împotriva controlului judiciar pentru 60 de zile dispus de către procurorii Secţiei de anchetare a magistraţilor.

Laura Codruţa Kovesi a fost plasată sub control judiciar de Secţia de anchetare a magistraţilor în dosarul în care are calitatea de inculpat, privind expatrierea din Indonezia a lui Nicolae Popa. Kovesi a contestat măsura la instanţa supremă.

 

 

 

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici