Anunţ oficial de la Ministrul Muncii: Inspecţia Muncii nu are bani pentru salariile din noiembrie

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat, în şedinţa de vineri a Guvernului, că salariile angajaţilor din inspectoratele teritoriale de muncă nu au fost plătite pe luna noiembrie, instituţia centrală luând decizia de a plăti datorii restante ca urmare a unor litigii vechi de peste doi ani.

1116 afișări
Imaginea articolului Anunţ oficial de la Ministrul Muncii: Inspecţia Muncii nu are bani pentru salariile din noiembrie

Anunţ oficial de la Ministrul Muncii: Inspecţia Muncii nu are bani pentru salariile din noiembrie

"Regret să vă informez că în cursul serii trecute, printr-o adresă a inspectorului şef de la Inspecţia Muncii, mi s-a adus la cunoştinţă că nu mai sunt fonduri în bugetul Inspecţiei Muncii, respectiv a inspectoratelor teritoriale de muncă pentru salariile aferente lunii noiembrie. La solicitarea mea de a-mi explica cum s-a ajuns la această situaţie în condiţiile în care, la rectificarea bugetară, am solicitat atât Ministerului Muncii cât şi instituţiilor din coordonare să-mi comunice eventuale necesităţi în vederea prezentării lor în Guvern, nu am primit nicio asemenea solicitare de la Inspecţia Muncii, respectiv de la inspectoratele teritoriale de muncă. Cu toate acestea, în explicaţia pe care mi-a oferit-o, la solicitarea mea, înţeleg că, dintr-odată, decizia acestei instituţii a fost să plătească datorii restante rezultând din litigii între angajaţii inspectoratelor teritoriale de muncă şi instituţii, vechi de peste doi ani, lăsând astfel bugetul instituţiei fără resursele necesare pentru plata salariilor", a explicat Violeta Alexandru la începutul şedinţei de Guvern.

Întrebată de premierul Ludovic Orban dacă şeful ITM i-a cerut acordul să facă plăţile rezultate din litigii, ministrul a negat.

"Mai mult, în timp ce fundamentam o solicitare pentru dumneavoastră şi pentru membri Cabinetului, în vederea găsirii unei soluţii, am aflat din spaţiul public, fiind ordonator terţiar de credit şi având drept să ia decizii cu privire la buget, şefii inspectoratelor teritoriale de muncă au plătit salarii diminuate aferente lunii noiembrie. Vă rog să-mi permiteţi ca în cursul acestei seri să vin către dvs cu o solicitare care să nu afecteze angajaţii inspectoratelor teritoriale de muncă", a mai afirmat Violeta Alexandru.

Prim-ministrul a spus că îşi doreşte ca măsurile întreprinse de ministrul Muncii să-i afecteze pe şefii instituţiei.

"Dorinţa mea este ca angajaţii să nu sufere şi să vă propun câteva măsuri administrative cu privire la şefii inspectoratelor teritoriale de muncă care au luat asemenea decizii fără să mă informeze, cunoscând faptul că la rectificările bugetare, acolo unde mi s-au adresat solicitări am venit în faţa dumneavoastră şi am găsit soluţii pentru rezolvarea acestora. Vă voi propune o măsură cu privire la inspectorul şef al Inspecţiei Muncii, cel care avea prima datorie să-mi aducă la cunoştinţă eventuale probleme în structura bugetului acestei instituţii", a răspuns Alexandru.

Ludovic Orban a afirmat că vor fi alocaţi bani pentru salarii din Fondul de rezervă.

"Trebuie să faceţi un calcul care este necesarul pentru plata integrală a drepturilor salariale a angajaţilor din ITM şi din inspectoratele judeţene şi putem aloca din Fondul de rezervă o suplimentare a bugetului Ministerului Muncii", a spus şeful Executivului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici