APĂ CONTAMINATĂ cu tricloretilenă în Voluntari. Cei cu puţuri sunt sfătuiţi să facă analize

Apă contaminată cu tricloretilenă a fost găsită în pânza freatică din Voluntari-Ilfov, în zona fostei IPRS Băneasa, în opt puţuri la mică adâncime, proprietarii acestora fiind notificaţi să nu mai folosească apa, iar toţi cei cu surse proprii de apă, sfătuiţi să facă analize.

1084 afișări
Imaginea articolului APĂ CONTAMINATĂ cu tricloretilenă în Voluntari. Cei cu puţuri sunt sfătuiţi să facă analize

APĂ CONTAMINATĂ cu tricloretilenă în Voluntari. Cei cu puţuri sunt sfătuiţi să facă analize (Imagine: Sorin Florea/ Mediafax Foto)

Suspiciunea de contaminare a pânzei fretice din zona fostei Întreprinderi de Piese Radio şi Semiconductori (IPRS) Băneasa a apărut în urmă cu o săptămână, după ce un cetăţean a sesizat autorităţile, arătând că a făcut analize pentru apa din puţul său, care indică o concentraţie ridicată de tricloretilenă - subststanţă toxică folosită în procesul industrial.

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Ilfov, Dănuţ Crăciun, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, că după ce analizele făcute de Apele Române au arătat că apa din unele puţuri din zonă, aflate la adâncimi cuprinse între 25 şi 60 de metri, este într-adevăr contaminată, s-au făcut notificări către proprietarii lor, prin care li s-a interzis să mai bea apa respectivă sau chiar să o folosească pentru igiena personală.

Din cele 19 puţuri din care s-au prelevat şi analizat probe de către Apele Române, în opt a fost găsită apă contaminată, au precizat, tot pentru MEDIAFAX reprezentanţii Administraţiei Naţionale "Apele Române".

Deţinătorii acestor puţuri sunt, în majoritate, persoane fizice, dar exsită şi proprietarii persoane juridice, inclusiv un poligon de tir, a precizat Crăciun.

Totodată, angajaţii DSP Ilfov fac în continuare cercetări pentru a vedea câte gospodării sunt afectate, cei care au surse proprii de apă fiind sfătuiţi să facă analizele specifice, pentru ceilalţi neexistând suspiciuni, a mai spus şeful direcţiei.

Garda de Mediu, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Direcţia de Sănătate Publică şi Poliţia din Ilfov au fost sesizate, alături de Administraţia Naţională "Apele Române", după ce un cetăţean din Voluntari, care locuieşte în apropierea fostei IPRS Băneasa (în prezent, SC Băneasa SA) a reclamat că apa din puţul său este contaminată cu tricloretilenă.

În urma unui control efectuat în 9 mai, s-a constatat că într-un corp de clădire al SC Băneasa SA - aflată în insolvenţă şi unde nu se mai desfăşoară nicio activitate industrială - se aflau patru recipiente din material plastic ce conţineau tricloretilenă reziduu.

Administraţia "Apele Române" a amendat întreprinderea cu 35.000 de lei pentru încălcarea Legii Apelor nr.107/1996, prin "exploatarea sau întreţinerea lucrărilor construite pe ape sau care au legătură cu apele, fără respectarea prevederilor autorizaţiei de gospodărire a apelor".

Totodată, "Apele Române" a dispus ca SC Băneasa SA să ia toate măsurile necesare pentru asigurarea depozitării corespunzătoare a recipientelor cu tricloretilenă şi cu alte substanţe periculoase potenţial poluatoare aflate pe teritoriul societăţii, astfel încat să fie eliminat orice risc de poluare, să asigure stocul de materiale şi a personalul necesar pentru intervenţii în caz de poluări accidentale şi să inventarieze toate substanţele periculoase potenţial poluatoare pe care le deţine.

SC Băneasa SA a mai fost amendată cu 9.000 de lei şi de DSP Ilfov.

Fosta IPRS Băneasa a fost înfiinţată în 1962. În septembrie 2003, pachetul majoritar de 51,4 acţiuni al întreprinderii a fost cumpărat de compania Ogharit Trading CO Siria, controlată de omul de afaceri Omar Hayssam.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici