APADOR-CH cere Avocatului Poporului să conteste taxa Oxigen impusă de Primăria Capitalei

APADOR-CH anunţă că a transmis Avocatului Poporului o sesizare prin care îi solicită să atace în contencios administrativ hotărârea Primăriei Capitalei ce vizează proiectul Oxigen care impune taxarea maşinilor poluante.

2161 afișări
Imaginea articolului APADOR-CH cere Avocatului Poporului să conteste taxa Oxigen impusă de Primăria Capitalei

APADOR-CH a depus sesizare către Avocatul Poporului pentru a ataca taxa Oxigen a PMB

„APADOR-CH a transmis Avocatului Poporului o sesizare prin care îi cere să atace în contencios administrativ hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti care instituie aşa numita Taxă Oxigen. Taxarea maşinilor care vor circula prin Bucureşti de la 1 ianuarie 2020, supranumită şi Taxa Oxigen, o măsură pentru reducerea poluării pe care marile oraşe ale lumii o implementează demult, ar fi bună şi pentru Bucureşti, dacă ar fi fost introdusă cu cap, nu doar din pix. În loc să fie precedată de măsuri complementare de modernizare a transportului în comun, noua taxă votată de CGMB este doar o acţiune discriminatorie şi de limitare a exercitării dreptului la proprietate pentru unii dintre cetăţeni”, arată organizaţia APADOR-CH, printr-un comunicat de presă.

Reprezentanţii APADOR-CH consideră că Taxa Oxigen este impusă de municipalitate printr-o hotărâre nelegală, întrucât cuprinde prevederi ce afectează dreptul de proprietate privată (garantat de articolul 44 din Constituţie), iar aceste restrângeri ale unor drepturi fundamentale nu pot fi făcute decât printr-o lege, de către Parlament, nu printr-o hotărâre de consiliu local.

„Hotărârea CGMB nr. 539/2019 restrânge sever exercitarea dreptului de proprietate asupra autovehiculului, deoarece un atribut esenţial al dreptului de proprietate asupra unui bun este dreptul de a folosi acel bun. În cazul în care proprietarul bunului nu îl poate folosi, dreptul de proprietate este lipsit de conţinut. În acest sens, precizăm că Protocolul nr. 1 la Convenţia Europeana a Drepturilor Omului garantează proprietatea şi liniştita folosinţă a bunului”, mai arată sursa citată.

Cu toate acestea, prin hotărârea Primăriei se prevede că proprietarilor de autovehicule non-Euro, Euro 1 sau Euro 2, le este interzis să circule cu autoturismele în Bucureşti, începând cu anul 2022.

„Deci, proprietarilor de autovehicule care domiciliază în Bucureşti le este interzisă folosirea propriului bun pe raza localităţii de domiciliu (Bucureşti)”, atrag atenţia reprezentanţii organizaţiei.

Din aceste motive, APADOR-CH a cerut Avocatului Poporului să facă un control al legalităţii măsurilor adoptate prin Hotărârea CGMB nr. 539/2019 şi, în cazul în care Consiliul Geleral al Municipiului Bucureşti (CGMB) nu remediază încălcările de lege descrise mai sus, să sesizeze instanţa de contencios administrativ pentru anularea acestei hotărâri.

„De asemenea, Avocatul Poporului ar trebui să solicite instanţei de judecată suspendarea efectelor Hotărârii CGMB nr. 539/2019 până la soluţionarea definitivă a cauzei”, se mai arată în comunicat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici