APADOR: Poliţistul ce a dat filmarea cu şeful Poliţiei Piatra Neamţ, suspus presiunilor. IPJ Neamţ neagă

APADOR-CH reclamă presiuni asupra poliţistului ce ar fi făcut publică înregistrarea cu fostul şef al Poliţiei Piatra Neamţ lovind o minoră, în timp ce şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Neamţ spune că nu a fost identificat cel care a difuzat imaginile şi neagă că s-ar face presiuni.

1743 afișări
Imaginea articolului APADOR: Poliţistul ce a dat filmarea cu şeful Poliţiei Piatra Neamţ, suspus presiunilor. IPJ Neamţ neagă

APADOR: Poliţistul ce a dat filmarea cu şeful Pol. Piatra Neamţ, suspus presiunilor; IPJ Neamţ neagă (Captură video)

APADOR-CH protestează faţă de presiunile la care este supus poliţistul care a făcut publică înregistrarea camerei de supraveghere din sediul Poliţiei Municipiului Piatra Neamţ, din 8 martie 2014, în care este surprins comisarul-şef Cezar Filip lovind o tânără, se arată într-un comunicat al asociaţiei.

APADOR-CH precizează că, potrivit informaţiilor din presă, un subofiţer este anchetat disciplinar şi penal pentru divulgarea acestei înregistrări.

Contactat, luni, de corespondentul MEDIAFAX, şeful IPJ Neamţ, comisarul şef Paul Tablan, susţine însă că, până în prezent, nu a fost identificată persoana care a difuzat imaginile în care fostul şef al Poliţiei Piatra Neamţ Cezar Filip apare în timp ce loveşte o adolescentă.

"Ceea ce a făcut comisarul-şef Filip Cezar-Constantin s-a declinat la parchet pentru purtare abuzivă şi este verificat de Corpul disciplinar pentru abatare. În acelaşi timp, biroul de control face verificări cu privire la această difuzare a imaginilor. Până în prezent nu a fost identificată persoana care a făcut publică filmarea respectivă. Sigur că ofiţerul de serviciu la care se face referire va fi chemat şi el la parchet să dea o declaraţie, dar asta nu înseamnă că este supus unor presiuni. A fost de serviciu în ziua respectivă şi trebuie să dea şi el o declaraţie. Dacă eu sunt chemat la parchet să dau o declaraţie înseamnă că există presiuni asupra mea?", a declarat, luni, pentru corespondentul MEDIAFAX, comisarul şef Paul Tablan.

"APADOR-CH consideră că anchetarea poliţistului pentru faptul că a făcut publice imagini din care rezultă, în mod evident, săvârşirea unei fapte penale - purtare abuzivă - nu are decât rolul de a intimida şi alte persoane «tentate» să facă publice abuzuri sau alte încălcări ale legii", se spune în comunicatul organizaţiei.

Potrivit Legii nr. 571/2004, privind protecţia personalului din instituţiile publice şi din alte unităţi care semnalează încălcări ale legii (cunoscută şi ca "Legea avertizorilor de integritate"), avertizorii de integritate nu pot fi sancţionaţi disciplinar sau administrativ ca urmare a unei avertizări în interes public pe care au făcut-o, mai spune APADOR-CH, arătând că, potrivit articolului 5, litera a, din legea amintită, constituie avertizare în interes public semnalarea unor fapte de încălcare a legii prevăzute ca infracţiuni de serviciu sau în legătură cu serviciul. Printre acestea se numără şi infracţiunea de purtare abuzivă (art. 296 al. 2 Cod penal), pentru care comisarul şef Cezar Filip este cercetat penal.

APADOR-CH mai spune că, potrivit articolului 8 din aceeaşi lege, instanţa va putea dispune anularea sancţiunii disciplinare sau administrative aplicate unui avertizor, dacă avertizarea a fost făcută în interes public şi cu bună-credinţă.

De asemenea, atrage atenţia organizaţia, în cazul infracţiunii de divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, prevazută în articolul 304 alineatul 1 Cod penal, este sancţionată penal numai divulgarea făcută fără drept şi care afectează interesele sau activitatea unei persoane.

"Or, interesele/activitatea protejate de Codul penal nu pot fi decât interese şi activităţi legale. Lovirea unei tinere de către şeful poliţiei, în sediul poliţiei, nu constituie o activitate legală. Aşadar persoana care practica acea activitate ilegală (lovirea) şi instituţia din care face parte agresorul nu pot fi protejate de lege, prin interzicerea dezvăluirii ilegalităţilor", susţine APADOR-CH.

ONG-ul mai argumentează că atât dispoziţiile Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cât şi cele ale Legii nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate prevăd că divulgarea ilegalităţilor comise de autorităţi constituite dezvăluiri făcute "cu drept", nu "fără drept". Conform articolului 13 din Legea nr. 544/2001, îşi pierd caracterul de informaţii clasificate şi sunt de interes public, informaţiile care favorizează sau ascund încălcarea legii de către o autoritate sau o instituţie publică. Articolul 24 al. 5 şi articolul 33 din Legea nr. 182/2002 interzic expres clasificarea ca secrete de stat sau ca secrete de serviciu a informaţiilor, datelor sau documentelor în scopul ascunderii încălcărilor legii.

În consecinţă, APADOR-CH cere public încetarea oricăror presiuni la adresa persoanelor care dezvăluie activităţi ilegale din cadrul autorităţilor publice şi solicită minstrului de Interne şi conducerii parchetului să efectueze verificări urgente privind justificarea legală a anchetelor disciplinare şi penale iniţiate împotriva avertizorilor de integritate din cadrul Ministerului de Interne.

Fostul şef al Poliţiei Municipiului Piatra Neamţ Cezar Constantin Filip a demisionat, pe 19 martie, după ce a apărut într-un filmuleţ lovind o fată de 14 ani.

De altfel, ministrul Afacerilor Interne Gabriel Oprea îi ordonase şefului Poliţiei Române demiterea lui Cezar Constantin Filip, după ce pe internet a fost postat filmuleţul respectiv.

Parchetul instanţei supreme a anunţat, joi, că procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Piatra Neamţ au deschis un dosar penal pentru a stabili în ce condiţii, la data de 8 martie, a fost bătută minora în sediul Poliţiei Municipiului Piatra Neamţ.

Inspectorul general al Poliţiei Române, Petre Tobă, a trimis, miercuri, Corpul de control la IPJ Neamţ, care a declanşat la rândul său o anchetă în cazul şefului Poliţiei Piatra Neamţ.

În filmuleţul postat, în 19 martie, pe internet, fostul şef al Poliţiei Piatra Neamţ apare lovind o minoră, cu palmele, în mod repetat, dar şi cu picioarele. Totodată, acesta o trage de păr şi o îmbrânceşte pe fată.

Filmarea, datată în 8 martie, ar fi fost făcută în sediul Poliţiei Piatra Neamţ, iar în imaginile surprinse de o cameră de luat vederi apare şi un ofiţer de la Biroului de Investigaţii Criminale, care asistă la incident fără a interveni.

Şeful IPJ Neamţ Paul Tablan a spus că fata lovită de Filip face parte dintr-o reţea de minori acuzaţi de o serie de tâlhării comise asupra bătrânilor, precizând că minorii cu vârste de până la 14 ani, potrivit Codului Penal, nu pot fi traşi la răspundere penală.

"Asta s-a ascuns în spatele acţiunii, care este de condamnat şi pe care el o regretă. Nu trebuia să se comporte aşa, ştie asta, a făcut-o fără să se gândescă la consecinţe şi regretă acest fapt, de aceea a şi recurs la gestul de a-şi depune demisia. Gestul său nu poate fi scuzat de problematica acţiunii minorilor şi imposibilitatea tragerii la răspundere, de aici a şi reieşit demisia", a spus şeful IPJ Neamţ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici