Apel al şefului CJ Constanţa la oameni să conştientizeze pericolul pe care îl reprezintă pesta porcină

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu, a făcut joi un apel către populaţia judeţului, rugând oamenii să respecte măsurile de prevenţie a răspândirii virusului pestei porcine, „având în vedere gravitatea bolii”. Aproape 2.000 de porci au fost sacrificaţi în judeţ.

133 afișări
Imaginea articolului Apel al şefului CJ Constanţa la oameni să conştientizeze pericolul pe care îl reprezintă pesta porcină

Apel al şefului CJ Constanţa la oameni, să conştientizeze pericolul pe care îl reprezintă pesta

Potrivit unui comunicat al Consiliului Judeţean Constanţa, este foarte importantă prevenţia apariţiei şi răspândirii virusului, iar acest lucru se poate face doar cu ajutorul localnicilor, care trebuie să se implice activ în anunţarea cazurilor de prezumţie de boală şi să aplice măsurile ce se impun.

„Este foarte important ca deţinătorii de suine să trateze apariţia acestui virus cu maximă seriozitate şi să conştientizeze gravitatea situaţiei. Populaţia este sfătuită să respecte indicaţiile autorităţilor sanitar veterinare”, se precizează în comunicatul CJC.

În toate localităţile judeţului au fost afişate informaţii privind modalităţile de prevenire şi combatere a virusului pestei porcine. Totodată, au fost instalate puncte de control şi dezinfecţie.

Potrivit specialiştilor, chiar dacă porcul este tăiat şi carnea congelată şi preparată după mai mult timp, virusul nu dispare. Astfel, populaţia este sfătuită să nu sacrifice în regim propriu animalele şi să contacteze medicul veterinar în cazul în care animalele prezintă semne de boală. În plus, cetăţenii sunt sfătuiţi să nu hrănească animalele din curte cu resturi alimentare ce aparţin porcilor sacrificaţi, deoarece riscă să propage boala la animalele sănătoase.

„Îi rog pe cetăţenii judeţului Constanţa să fie conştienţi de pericolul real pe care îl reprezintă acest virus. Solicit sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor în ceea ce priveşte respectarea măsurilor de prevenţie a răspândirii virusului, având în vedere gravitatea bolii. De asemenea, trebuie luate în calcul şi consecinţele economice generate de apariţia şi răspândirea acesteia. Mă voi implica activ şi voi ţine permanent legătura cu primarii din judeţ pentru a acţiona eficient în caz de nevoie. Fac un apel către toţi locuitorii din judeţ să se informeze asupra virusului Pestei Porcine Africane şi să raporteze orice suspiciune de îmbolnăvire”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu.

Până în acest moment la nivelul judeţului Constanţa au fost confirmate focare de pestă porcină africană în 10 localităţi, cele mai afectate fiind Ciobanu (Pod Giurgeni), Cheia - Grădina şi Vadu - Corbu. Pentru prevenirea răspândirii bolii în celelalte localităţi, autorităţile au luat măsuri de sacrificare preventivă a suinelor. În total, până în acest moment, în localităţile unde a fost confirmată molima, au fost sacrificate 1.840 capete.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici