Apele Române: Poluarea de pe râul Bistriţa este în descreştere

Debitul de ape poluate evacuate a scăzut semnificativ, de la 40 l/s cât era iniţial la 10-15 l/s, iar culoarea râului Bistriţa se apropie de normal. Unda de poluare s-a dispersat la o distanţă de 7 km de punctul de poluare, pe teritoriul judeţului Neamţ, a anunţat luni Administraţia Apele Române.

244 afișări
Imaginea articolului Apele Române: Poluarea de pe râul Bistriţa este în descreştere

Apele Române: Poluarea de pe râul Bistriţa este în descreştere

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Naţionale Apele Române (ANAR), în punctul de preluare la acumularea Izvorul Muntelui, aparţinând Hidroelectrica, apa se încadrează în limitele normale de calitate.

Conform ultimelor analize efectuate de specialiştii de la Apele Române din Suceava şi Neamţ, apa râului Bistriţa se încadrează în clasa a IV-a de calitate pe teritoriul judeţului Suceava (faţă de clasă a V-a cât era ieri). Înainte de poluare, cursul de apă se încadra în clasa a III-a de calitate. În continuare, se menţin uşoare depăşiri la indicatorul de calitate (Fier).

În cadrul şedinţei CJSU din Suceava, s-a decis sancţionarea contravenţională a deţinătorului platformei miniere cu 90.000 lei, la care se adaugă şi costurile totale de monitorizare a calităţii apelor pe toată durata fenomenului.

De asemenea, s-a propus, ca soluţie temporară, amplasarea unor rezervoare tampon (bazine impermeabile), cu o capacitate de 5000 de litri, pentru preluarea deversărilor şi decantarea pe cât posibil a apelor de mină.

Unda de poluare s-a propagat începând de sâmbătă noaptea pe distanţa de 30 de km pe raza judeţelor Suceava şi Neamţ. Pe toată lungimea afectată de poluare, nu a fost semnalată mortalitate piscicolă.

Timp de trei zile, echipele ANAR de la Suceava şi Neamţ au monitorizat în teren poluarea, fiind prelevate probe de apă din mai multe puncte. Confrom rezultatelor de la analize, cele mai mari depăşiri ale indicatorilor de calitate s-au înregistrat la „fier” şi „materii în suspensie” în data de 14 mai, la o distanţă de 700 de metri în aval de sursa de poluare.

În continuare, se menţin restricţiile de folosire a apei din sursa de apă de suprafaţă (pentru animale, pescuit, alte activităţi) până la normalizarea situaţiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici