APELUL lui Petre Daea: Stimulăm găsirea resturilor de porci, 225 lei pentru mistreţi şi 65 lei pentru gospodării/ Trebuie să avem ochi peste tot

Autorităţile au apelat la stimularea găsirii de cadavre de suine, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Petre Daea. Acestea oferă 225 de lei celor care identifică resturi de porci mistreţi în păduri şi 65 de lei pentru resturile identificate de la porci din gospodării.

510 afișări
Imaginea articolului APELUL lui Petre Daea: Stimulăm găsirea resturilor de porci, 225 lei pentru mistreţi şi 65 lei pentru gospodării/ Trebuie să avem ochi peste tot

APELUL lui Petre Daea: Stimulăm găsirea resturilor de porci, 225 lei pentru mistreţi şi 65 lei pentru gospodării/ Trebuie să avem ochi peste tot

„Este vorba despre 225 de lei pentru identificarea resturilor de mistreţi şi 65 de lei pentru identificarea resturilor aruncate de la porcii domestici, dacă se găsesc undeva, pentru că iată, aţi văzut şi dumneavoastră, că la Teleorman, într-o pădure, s-au găsi aceste resturi de animale, ceea ce nu este deloc bine şi trebuie să avem ochi peste tot”, a declarat ministru Agriculturii, Petre Daea.

Oficialul MADR spune că Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentară (ANSVSA) a apelat la această formă de stimulare, în încercarea de a împiedica răspândirea virusului pestei porcine africane (PPA).

„Se apelează cu această măsură de către ANSVSA şi este instituţia care răspunde de aceste mecanisme, în aşa fel încât să fim acoperiţi cu toate măsurile posibile, pentru a putea pune stavilă unui asemenea virus care ne crează probleme astăzi în România”, a precizat Petre Daea.

Ministrul Agriculturii a detaliat că Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară din Teleorman va cere autorităţilor să înceapă o anchetă pentru a identifica modalitatea prin care resturile de animale au ajuns în pădure, deoarece „nu era o crescătorie acolo şi nu aveau cum să ajungă în acel loc”.

În privinţa despăgubirilor pentru persoanele cu animale afectate de PPA, oficialul a precizat că, până în prezent, s-a dispus la plata a peste 7.500 de dosare din cele peste 8.100, urmând ca restul gospodăriilor să primească banii în cel mai scurt timp.

Marţi, ANSVSA a confirmat PPA în judeţul Teleorman, la probele prelevate dintr-un cadavru de porc găsit într-o zonă situată în extravilan. „Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală Bucureşti (I.D.S.A.) – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Pestă Porcină Africană a confirmat prezenţa virusului acestei boli în probele prelevate din resturi de cadavru de porc (os lung) găsite într-o zonă situată în extravilan (pădurea Slobozia Mândra). Ancheta epidemiologică este în desfăşurare”, au menţionat reprezentanţii Autorităţii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici