Aplicaţie care arată zonele în care sunt căpuşe, ţânţari şi muşte, dezvoltată la Cluj

O aplicaţie care arată exact zonele în care sunt căpuşe, ţânţari şi muşte a fost dezvoltată la Cluj. Aplicaţia oferă şi informaţii despre bolile transmise de căpuşe sau ţânţari, dar calculează şi probabilitatea prezenţei celei mai importante specii de căpuşă din România, Ixodes ricinus.

426 afișări
Imaginea articolului Aplicaţie care arată zonele în care sunt căpuşe, ţânţari şi muşte, dezvoltată la Cluj

Aplicaţie care arată zonele în care sunt căpuşe, ţânţari şi muşte, dezvoltată la Cluj

Potrivit unui comunicat transmis luni de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, aplicaţia are şi rolul de informare a populaţiei asupra riscului reprezentat de bolile transmise de căpuşe sau ţânţari.

„Disciplina de Parazitologie şi Boli parazitare a USAMV a dezvoltat (...) o aplicaţie mobilă gratuită - VectExcel, care are drept scop informarea populaţiei asupra riscului reprezentat de bolile transmise prin vectori. Utilizatorii pot vizualiza în mod interactiv toate datele de distribuţie geografică ale tuturor celor 32 de specii de căpuşe din România, precum şi ale 58 de specii de ţânţari şi opt de flebotomi (gen de muşte de nisip – n.a.). De asemenea, aplicaţia permite vizualizarea hărţilor reale de distribuţie atât individual, pentru o specie, sau comparativ, pentru două sau mai multe specii. O altă secţiune a aplicaţiei include calcularea probabilităţii prezenţei în zona de localizare a utilizatorului, pe baza coordonatelor GPS generate de dispozitivul mobil, a celei mai importante specii de căpuşă vector din România, Ixodes ricinus. Această specie este responsabilă, printre altele, de transmiterea bolii Lyme, a encefalitei de căpuşă, dar şi a altor boli vectoriale atât la om, cât şi la animale”, se arată în comunicat.

Potrivit reprezentanţilor USAMV Cluj-Napoca, utilizatorii aplicaţiei pot să citească informaţii detaliate, pe înţelesul larg, privitoare la principalele boli transmise prin vectori în România, dar şi ce măsuri să ia în cazul în care au fost muşcaţi de o căpuşă.

„Aplicaţia încurajează cetăţenii să se implice activ în cercetare, promovând conceptul de <citizen science>, pentru prima oară în ţara noastră în domeniul bolilor vectoriale. Astfel, oricine doreşte poate să trimită echipei noastre imagini sau specimene, contribuind astfel de lărgirea datelor de distribuţie a artropodelor vector”, a declarat Andrei D. Mihalca, specialist în cadrul Disciplinei de Parazitologie şi Boli parazitare a USAMV Cluj-Napoca.

Aplicaţia a fost realizată în cadrul proiectului „Platformă One Health multidisciplinară de excelenţă pentru studiul bolilor vectoriale neglijate şi emergente” şi este disponibilă gratuit atât pe sistemele Android, cât şi iOS, precum şi în format web, la adresa http://ce-ne-inteapa.ro.

Taguri:
aplicaţie,
căpuşe,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici