Aproape 4.000 de persoane au participat la aprinderea primei lumânări de Advent, la Sfântu Gheorghe - FOTO

Aproximativ 4.000 de persoane au participat, duminică seară, la Sfântu Gheorghe, la aprinderea primei lumânări din cele patru din coroana de Advent amplasată în Piaţa Libertăţii din oraş, primarul Antal Arpad îndemnându-i pe cei prezenţi să fie mai atenţi unii cu alţii.

414 afișări
Imaginea articolului Aproape 4.000 de persoane au participat la aprinderea primei lumânări de Advent, la Sfântu Gheorghe - FOTO

Aproape 4.000 de persoane au participat la aprinderea primei lumânări de Advent, la Sfântu Gheorghe (Imagine: Daniela Mezei/Mediafax Foto)

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a aprins prima lumânare din coroniţa de Advent (Postul Crăciunului) amplasată în centrul oraşului, el spunându-le celor prezenţi că ”Adventul şi Crăciunul au ca esenţă iubirea între oameni”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

”Consider că în această perioadă a anului trebuie să fim mai atenţi la cei cu care suntem împreună, la cei pentru care avem poate puţin timp în timpul anului, la familie, copii, părinţi şi bunici. Am convingerea că Adventul şi Crăciunul au ca esenţă iubirea între oameni, iar noi ne exprimăm această iubire prin faptul că ne întâlnim şi aprindem prima lumânare de Advent. Lumina acestei lumânări arată drumul pe care vrem să îl urmăm ca şi comunitate, iar acest drum este drumul iubirii. Iubire faţă de pământul natal, iubire faţă de oraşul nostru, faţă de familie”, a spus primarul Antal Arpad.

Ulterior, oamenii aflaţi în Piaţa Libertăţii din Sfântu Gheorghe au luat lumină de la lumânarea aprinsă, iar pe o scenă amplasată în centrul oraşului au urcat mai multe coruri de copii şi tineri care au interpretat cântece de sezon.

 

De asemenea, a fost aprins şi iluminatul de sărbători, reprezentanţii Biroului de imagine al Primăriei Sfântu Gheorghe spunând că administraţia publică locală foloseşte luminiţele vechi, pe care le-a recondiţionat.

 

"Am împodobit în total opt străzi, cinci pieţe, zece clădiri sau spaţii din faţa unor clădiri, precum şi Parcul Elisabeta şi Parcul Andrei Şaguna. Nu credem că este oportun să schimbăm instalaţia veche, însă ne-am străduit să recondiţionăm luminiţele vechi şi să extindem puţin numărul locurilor care se îmbracă în iluminat de sărbătoare”, se arată într-un comunicat de presă.

 

La Sfântu Gheorghe va fi organizat şi un târg de Crăciun, care va fi deschis în perioada 18-25 decembrie.

Şi la Miercurea Ciuc, peste 200 de persoane au participat, duminică seară, la aprinderea primei lumânări, a Credinţei, din coroana de Advent, înaltă de un metru şi cu un diamentru de 12 metri, amplasată în centrul municipiului.

Zeci de muncitori de la secţia Floricolă din cadrul Primăriei Miercurea Ciuc au montat, în cursul săptămânii trecute, coroana de Advent, în jurul bradului de Crăciun amplasat în Piaţa ”Majláth Gusztáv Károly” din centrul oraşului, care este înalt de 14 metri.

Coroana, construită pe un schelet metalic, având un diametru de 12 metri şi înălţimea de un metru, a fost împodobită cu aproximativ 60 de ghirlande împletite din crengi de brad, lungi de câte trei metri fiecare.

”Am folosit peste 160 de metri de ghirlande împletite din crengi de brad. Nu a fost uşor nici pentru cei care au lucrat în pădure, la minus 15 grade Celsius, în zăpadă, ca să ne pună la dispoziţie materia primă şi nici pentru cei care au făcut împletitura care cântăreşte 1,8 tone”, a spus Burista Csilla.

Cele patru lumânări stilizate ale coroanei, care simbolizează săptămânile Adventului, sunt puse de patru molizi înalţi de aproximativ un metru fiecare, având în vârf câte o instalaţie în formă de stea, şi se vor aprinde succesiv, în fiecare din duminicile rămase până la Crăciun.

Prima lumânare din coroana de Advent, care simbolizează lumina Credinţei, a fost aprinsă în prezenţa părintelui franciscan Urbán Erik, conducătorul Ordinului Franciscanilor de la Şumuleu-Ciuc şi a preotului reformat Szatmári Ingrid.

”Adventul are două mesaje: întărirea credinţei în aşteptarea sărbătorii Naşterii Mântuitorului şi încredere în revenirea lui Hristos”, a spus părintele Urbán Erik, iar Szatmári Ingrid a îndemnat la speranţă şi la reculegere ”departe de zgomotul lumii, în liniştea sufletului, unde fiecare poate auzi cuvântul Domnului”.

Odată cu prima lumânare din coroana de Advent a fost aprins şi iluminatul de sărbători al oraşului.

Bradul, înalt de 14 metri, a fost împodobit cu 400 de metri de instalaţii cu 8.000 de leduri multicolore, ţurţuri şi cu podoabe realizate de meşteri populari, încadrate temei din acest an: ”Luna cadourilor – lumea copilăriei”.

Patru îngeri luminoşi, cu o înălţime de un metru şi jumătate, ridicaţi pe stâlpii de iluminat pe direcţia celor patru puncte cardinale, străjuiesc coroana de Advent şi bradul din centrul ei, trâmbiţând apropierea Naşterii Mântuitorului.

Străzile oraşului, promenada, precum şi zonele din jurul bisericilor au fost decorate cu sute de instalaţii luminoase, în diferite forme.

În apropierea Crăciunului, în piaţeta din centrul municipiului, transformată în atracţia principală a sărbătorilor de iarnă, va fi deschis şi un mic târg de Crăciun, cu căsuţe din lemn de unde se pot cumpăra cadouri pentru cei dragi, acadele, turtă dulce, kürtös kalács, savura un ceai cald sau un pahar cu vin fiert, ascultând colinde.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici