Aproape 40 de localuri din Bucureşti şi din mai multe judeţe, închise după incendiul din Colectiv

Aproape 40 de cluburi, restaurante, discoteci şi alte localuri din Capitală şi mai multe judeţe au fost închise după incendiul din Colectiv, pentru încălcarea gravă a normelor de securitate la incendii, toate fiind sigilate pentru a nu mai fi folosite întrucât ar pune în pericol siguranţa clienţilor.

507 afișări
Imaginea articolului Aproape 40 de localuri din Bucureşti şi din mai multe judeţe, închise după incendiul din Colectiv

Aproape 40 de localuri din Bucureşti şi din mai multe judeţe, închise după incendiul din Colectiv (Imagine: Shutterstock/ Mediafax Foto)

După tragedia din clubul Colectiv, reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă au făcut controale la nivel naţional, pentru a vedea dacă localurile cu afluenţă mare de oameni respectă normele de siguranţă în caz de incediu.

În urma verficărilor, 37 de localuri din Bucureşti şi din mai multe judeţe au fost închise doeoarece încălcau grav cerinţele de securitate la incendiu. Toate cele 37 de localuri au fost sigilate petnru a nu mai fi folosite, întrtucât în starea actuală ar putea pune în pericol siguranţa clienţilor, au declarat pentru MEDIAFAX surse din rândul autorităţilor de control.

Potrivit surselor citate, localurile închise sunt din Bucureşti şi din judeţele Dâmboviţa, Hunedoara, Teleorman, Suceava, Mehedinţi, Giurgiu, Timiş, Neamţ, Sibiu şi Caraş-Severin.

În cazul acestor localuri s-a aplicat procedura de sigiliare, în baza HG 915/2015 privind stabilirea criteriilor pentru oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu în ceea ce priveşte periclitarea vieţii ocupanţilor şi forţelor de intervenţie, neasigurarea stabilităţii elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului şi fumului în interiorul edificiului şi la vecinătăţi.

Sursele citate au precizat că, în judeţul Teleorman, au fost închise cinci restaurante şi baruri, precum şi Casa de Cultură din municipiul Alexandria, toate pentru că nu respectau normele de siguranţă în caz de incediu.

În judeţul Sibiu, în 13 noiembrie a fost închisă Casa de Cultură din municipiu, de către ISU Sibiu, cu câteva ore înainte de începerea spectacolelor dn cadrul Mozaic Jazz Festival.

Reprezentanţii ISU Sibiu au închis instituţia pentru că nu avea instrumente de avertizare a incendiilor şi de stingere a acestora, dar nici autorizaţie PSI, evenimentele programate să se desfăşoare acolo fiind relocate în alte săli din municipiu.

Toate căile de acces în Casa de Cultură a Sindicatelor au fost sigilate de reprezentanţii ISU Sibiu, iar pe intrarea principală a fost lipit un afiş uriaş pe care scrie "Oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor de către ISU Sibiu pentru încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu în ceea ce priveşte periclitarea vieţii ocupanţiilor şi forţelor de intervenţie, neasigurarea stabilităţii elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului şi fumului în interiorul edificiului şi la vecinătăţi".

În Bucureşti, în 12 noiembrie a fost închis un club, de către ISU Bucureşti-Ilfov, pentru nerespectarea normelor de apărare împotriva incediilor. Clubul nu ar fi avut suficiente căi de evacuare în caz de incendiu, nici sisteme de detecţie automată a incendiilor şi nici un număr suficient de marcaje pentru evacuare. Patronii localului au fost amendaţi cu o sumă cuprinsă între 30.000 şi 100.000 de lei.î

În judeţul Suceava, în 9 noiembrie a fost închis bazarul din municipiu, unde funcţoonau 1.800 de spaţii comerciale. Şi în acest caz a fost vorba de nerespectarea normelor de siguranţă în caz de incediu şi lipsa autorizaţiei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava. Una din problemele principale constate este legată de asigurarea căilor de acces pentru maşinile de pompieri şi funcţionarea hidranţilor. Încă de anul trecut reporezentaţii ISU au solicitat Primăriei, în a cărui proprietate se află bazarul, să mute aproape 200 de chioşcuri pentru a facilita accesul maşinilor de pompieri în caz de incediu.

Sigiliarea complexului comercial a declanşat un val de proteste în oraş. Peste 300 de oameni au ieşit în stradă, săptămâna trecută, pentru a cere demisia primarului Ion Lungu, afirmând că nu au din ce să trăiască dacă bazarul este închis. Edilul a dat asigurări că în două săptămâni va reuşi să rezolve problemele sesizate de inspectorii ISU.

În ianuarie 2009, un incendiu puternic a afectat zeci de chioşcuri din bazarul sucevean, iar pentru stingerea focului au intervenit pompieri militari din Suceava, Fălticeni, Rădăuţi şi Siret.

Pompierii, poliţiştii şi jandarmi au făcut, în perioada 9-16 noiembrie, 1.000 de controale la cluburi, baruri, discoteci, săli de cinematograf şi de spectacol, precum şi la mall-uri, pentru a vedea dacă acestea respectă normele de apărare împotriva incendiilor, potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) transmis miercuri agenţiei MEDIAFAX.

În urma controalelor au fost constatate 3.218 deficienţe, dintre care 432 au fost înlăturate pe timpul verificărilor. Echipele de control au dat 2.479 sancţiuni contravenţionale, dintre care 1.584 de avertismente şi 895 de amenzi în cuantum de 8.579.770 de lei.

Printre neregulile găsite la unităţile controale sunt: deficienţe privind existenţa şi funcţionalitatea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor; organizarea activităţii de apărare împotriva incendiilor; lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu; nerespectarea reglementărilor referitoare la utilizarea focului deschis şi a efectelor speciale artistice/pirotehnice, precum şi cele referitoare la reglementarea fumatului.

În urma incendiului din clubul Colectiv, care nu avea autorizaţie de securitate la incendiu din partea ISU Bucureşti-Ilfov, au fost intensificate controalele în cluburi, baruri, discoteci, săli de spectacole şi mall-uri.

Verificările au loc şi în contextul în care angajaţi ai ISU Bucureşti-Ilfov sunt acuzaţi că au permis funcţionarea clubului Colectiv fără ca localul să aibă aviz sau autorizaţie de securitate la incendiu şi, mai mult, nu au luat nicio măsură pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere.

În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe dum spre spital a mai murit o persoană. În 17 zile de la tragedie au decedat alte 29 de persoane, numărul victimelor ajungând, luni, la 56. Alte aproximativ 150 au fost rănite, fiind internate în spitale din Capitală.

Ancheta în cazul incendiului este făcută de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a stabilit că "incendiul s-a produs ca urmare a faptului că persoanele care aveau în administrare spaţiul respectiv au încurajat şi permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, precum şi desfăşurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, în condiţiile amenajării interioare improprii unor astfel de activităţi, caracterizate prin existenţa unor materiale uşor inflamabile, montate cu încălcarea dispoziţiilor legale şi pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor şi pentru izolare fonică pe stâlpii de susţinere, pereţi si tavan, respectiv perete antifonat), cu consecinţa morţii şi vătămării corporale a mai multor persoane aflate în club".

În urma verificărilor făcute de pompieri au fost găsite şi clădiri monument care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu, printre acestea fiind Castelul Peleş, Ateneul Român, sediul principal al Muzeului Naţional de Artă Contemporană, potrivit EurActiv.ro.

În zilele care au urmat tragediei, un fost membru în Consiliul de Administraţie al Sălii Palatului din Bucureşti a declarat că nici aceasta nu are aviz de la ISU, iar premierul interimar Sorin Câmpeanu, fost ministru al Educaţiei, a declarat, la rândul său, că 93% dintre şcolile din România funcţionează şi ele fără acest aviz al ISU.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici