Aproape 40 de tone de peşti au murit din cauza asfixierii într-un iaz din judeţul Alba  

Aproape 40 de tone de peşti au murit într-un iaz din Daia Română, judeţul Alba, anchetele începute de autorităţi stabilind că, cel mai probabil, peştii s-au asfixiat, deoarece concentraţia de oxigen din apă era foarte scăzută, transmite corespondentul MEDIAFAX.

658 afișări
Imaginea articolului Aproape 40 de tone de peşti au murit din cauza asfixierii într-un iaz din judeţul Alba  

Aproape 40 de tone de peşti au murit din cauza asfixierii într-un iaz din judeţul Alba  

Peştii care stăteau într-un iaz al unei firme private din comuna Daia Română au murit după ce concentraţia oxigenului din apă a scăzut la 0,7 miligrame per litru, în vreme ce limita admisibilă în astfel de lacuri este 7 mg/l. Autorităţile au deschis anchete, iar datele preliminare arată că mai mulţi factori au dus la scăderea concentraţiei oxigenului din apă.

Reprezentantul Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba, Marcela Creţu, a declarat, joi, că peştii au fost găsiţi morţi într-o anumită formă care indică faptul că nu mai aveau oxigen.

„S-au luat probe de faţă cu administratorul societăţii din secţiunile specifice, din iazul piscicol, din amonte, din aval, de pe cursul de apă, de la staţia de epurare, în secţiunile importante să vedem care este concentraţia. Concentraţia de oxigen din iaz era foarte mică. Şapte este limita admisibilă a oxigenului în lacuri şi dânsul avea cam 0,78. Când am ajuns erau peşti morţi pe luciul apei şi peştişori mici cu gura căscată la suprafaţă. Clar că nu mai aveau oxigen. Oxigenul e consumat de materie organică, în general. Într-adevăr apa a venit cu încărcare organică, dar nu în cantitate atât de mare să consume tot oxigenul”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Marcela Creţu.

Aceasta admite faptul că în perioada în care au murit peştii a plouat mai mult, iar presiunea atmosferică a fost foarte scăzută

„Pe fundul iazului e depus un strat gros de nămol. Structura solului şi a albiei e nămol negru şi urât mirositor. Nămolul s-a depus, de-a lungul anului, şi s-a antrenat şi bănuim că s-a spart pelicula care stabilizează nămolul şi a favorizat şi evaporarea gazului pe care-l conţine nămolul, materie organică, ce a mai fost acolo, şi, probabil, toate au dus la consumarea oxigenului”, a mai spus Marcela Creţu.

La rândul său, şeful Gărzii de Mediu Alba, Dorin Zdrânc, a declarat că cele aproape 40 de tone de peşti au murit prin asfixiere în iazul care are o suprafaţă de 35 de hectare, iar nivelul apei a fost normal.

Şi Zdrânc a declarat că este posibil ca mortalitatea să se fi produs din cauza descompunerii nămolului de pe fundul iazului, care ar fi determinat consumarea oxigenului. De asemenea, el a afirmat că administratorul iazului nu a raportat deversări toxice.

„Analizele vor fi finalizate săptămâna viitoare. Sunt mai mulţi factori care au determinat consumarea oxigenului”, a mai spus Dorin Zdrânc.

Şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba, Ioan Martin, a declarat că şi la nivelul instituţiei pe care o conduce s-a deschis o anchetă, fiind trimise probe la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti.

„Am trimis probe la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală la Bucureşti, aşteptăm pe marţi, miercuri, rezultatele examenelor cerute, toxicologic şi virusologic. Am făcut certificate pentru neutralizarea peştelui mort care s-a dus la incinerat”, a spus Ionuţ Martin.

Administratorul societăţii din Daia Română are mai multe iazuri, iar dezastrul piscicol s-a produs pe cel mai mare dintre acestea, de circa 35 de hectare. Au fost strânşi atât peşti mici, dar şi mari, de 30-40 de centimetri.

Pagubele sunt estimate la 300.000 de lei.

Autorităţile susţin că una dintre sursele de alimentare ale iazului este pârâul din localitate, dar şi o staţie de epurare a apei uzate care funcţionează parţial.

Iazul a fost realizat în anii 1980 şi este pentru prima dată când s-a înregistrat o mortalitate piscicolă de o asemenea amploare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici