Aproape un sfert dintre unităţile de învăţământ din judeţul Galaţi nu sunt autorizate sanitar

O sută de unităţi de învăţământ de stat, din cele 436 existente în judeţul Galaţi, nu au autorizaţii sanitare, din motive precum lipsa apei curente, spaţiile prea mici în raport cu numărul de elevi sau preşcolari, grupuri sanitare cu dotări insuficiente, cele mai multe fiind în mediul rural.

149 afișări
Imaginea articolului Aproape un sfert dintre unităţile de învăţământ din judeţul Galaţi nu sunt autorizate sanitar

Aproape un sfert dintre unităţile de învăţământ din judeţul Galaţi nu sunt autorizate sanitar (Foto: Shutterstock / Mediafax Foto)

În judeţul Galaţi, în mediul rural sunt 292 de unităţi de învăţământ, dintre care 210 sunt autorizate sanitar, în timp ce 82 sunt neautorizate, conform datelor oferite, luni, de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi.

Mai mult de jumătate dintre cele 82 de şcoli, licee sau grădiniţe nu au obţinut autorizaţiile sanitare din cauza lipsei apei curente sau a parametrilor necorespunzători ai apei.

"Un număr de 48 sunt neautorizate din motiv că nu au apă curentă sau probele sunt necorespunzătoare, iar alte motive sunt: spaţii degradate sau improprii desfăşurării actului de învăţământ; grupuri sanitare degradate; dotări sanitare insuficiente; lipsa grupurilor sanitare proprii - adică sunt unităţi care au încă, şi în secolul 21, toaletele în fundul curţii; iluminatul natural insuficient; săli cu suprafeţe mici la grădiniţe", a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi, Valentin Boldea.

Pe de altă parte, în mediul urban, dintr-un total de 144 de grădiniţe, şcoli, licee, şcoli profesionale 126 sunt autorizate, iar 18 sunt neautorizate.

În principal, în cazul celor neautorizate este vorba despre grădiniţe situate la parter de bloc, despre unităţi unde nu se asigură volumul de aer necesar funcţionării în condiţii normale sau altele în care iluminatul natural nu este corespunzător. Totodată, unele unităţi nu dispun de dotări suficiente la grupurile sanitare, iar altele nu au circuite funcţionale corespunzătoare la blocul alimentar.

În ceea ce priveşte unităţile de învăţământ particulare, potrivit datelor DSP Galaţi, în mediul urban sunt 26 autorizate şi doar una neautorizată, în timp ce în mediul rural cele două unităţi au autorizaţii sanitare.

Reprezentanţii DSP Galaţi spun că unităţile de învăţământ care nu deţin avizele sanitare pot funcţiona pe baza asumării răspunderii de către conducerea acestora.

"Unităţile care nu au autorizaţie îşi vor desfăşura activitatea pe propria răspundere a conducerii. Discuţia despre suspendarea cursurilor se va pune doar atunci când există un pericol major asupra sănătăţii copiilor şi cadrelor didactice. În rest, nu ne putem permite să luăm decizia închiderii noi, ca şi DSP, pentru că nu putem îngrădi accesul la învăţământ al copiilor. Noi toată situaţia cu localităţile şi unităţile o vom transmite tuturor instituţiilor abilitate - Prefectură, autorităţi locale, cu riscul şi asumarea lor ca şi responsabiliate şi să ia măsurile care se impun pentru remediere", a precizat Valentin Boldea.

El a spus că, dacă se va constata că există un risc major pentru sănătatea copiilor şi a cadrelor didactice, DSP poate decide suspendarea cursurilor într-o unitate de învăţământ, dar deocamdată nu există vreo astfel de situaţie.

"Deocamdată sunt unităţi care au funcţionat şi în anii anteriori fără autorizaţie sau cu anumite elemente cu abateri de la legislaţie, dar nu de asemenea manieră să zicem că e un risc major, că se pune în pericol viaţa copiilor", a afirmat Boldea.

Inspectorii DSP Galaţi vor face controale la unităţile de învăţământ în perioada următoare, inclusiv după începerea noului an şcolar, fiind vizate în special cele care nu sunt autorizate sanitar.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici