Aproximativ 200 de instructori auto protestează în Piaţa Constituţiei

Aproximativ 200 de instructori auto protestează, miercuri, în Piaţa Constituţiei, nemulţumiţi că taxa pentru orele de pregătire practică este încasată de şcoală, iar ei sunt plătiţi ulterior în baza unui contract de prestări servicii.

85 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 200 de instructori auto protestează în Piaţa Constituţiei

Aproximativ 200 de instructori auto protestează în Piaţa Constituţiei (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Instructorii au venit la protest cu maşinile "şcoală", pe care le-au parcat în Piaţa Constituţiei.

Oamenii au pancarte pe care scrie "Instructor auto autorizat - PFA - slugă la şcoli", "Nu ne tăiaţi mâinile, nu ne exportaţi, avem familii", "Notar = profesiune liberală, avocat = profesiune liberală, instructor auto autorizat = sclav".

Reprezentanţii Sindicatului Naţional al Instructorilor Auto din România (SNIAR) spuneau, marţi, că peste 3.000 de membri de sindicat vor participa la protestul din Piaţa Constituţiei, de la ora 10.00.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de situaţia în care se află instructorul auto, autorizat de către Autoritatea Rutieră Română, (PFA) persoana fizică, autorizată de către Oficiul Registrul Comerţului, pentru pregătirea persoanelor în scopul obţinerii permisului de conducere la categoriile A, B şi BE. Instructorul auto este dependent şi subordonat unei şcoli de şoferi, întrucât taxa pentru orele de pregătire practică trebuie încasată de către şcoală iar ulterior şcoala îl va plăti în baza unui contract de prestări servicii încheiat cu aceasta. În această situaţie, taxa percepută cursantului adus şi şcolarizat de instructorul auto PFA este impozitată de două ori, plus o acumularea nejustificată a TVA-ului de către şcoala de şoferi, susţin protestarii.

Protestarii sunt nemulţumiţi şi de faptul că persoanele fizice autorizate sunt obligate, la încheierea contractelor de asigurări de sănătate, să plătească retroactiv contribuţiile sociale de sănătate pe ultimii cinci ani.

Sindicaliştii mai cer implicarea autorităţilor pentru stabilirea unui preţ minim de referinţă, impus sau tarif profesional pentru şcolarizarea persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere şi profesionalizarea domeniului instruirii candidaţilor în vederea obţinerii permisului de conducere.

SNIAR solicită implicarea Consiliului interministerial pentru Siguranţă Rutieră pentru a elabora şi promova reglementări bazate pe criterii de competenţă şi performanţă în domeniul pregătirii candidaţilor pentru obţinerea permisului de conducere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici