Aproximativ 700 de cereri de azil în România au fost depuse în 2015, cele multe de cetăţeni sirieni

Aproximativ 700 de cereri de azil în România au fost depuse în perioada ianuarie - mai 2015, cele mai multe de cetăţeni sirieni, anunţă Inspectoratul General pentru Imigrări, cu ocazia Zilei Mondiale a Refugiatului, sărbătorită pe 20 iunie.

626 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 700 de cereri de azil în România au fost depuse în 2015, cele multe de cetăţeni sirieni

Aproximativ 700 de cereri de azil în România au fost depuse în 2015, cele multe de cetăţeni sirieni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Conform datelor statistice, din anul 1991 până în prezent, în România, 25.791 de persoane au depus cereri pentru acordarea unei forme de protecţie, dintre care 5.450 au primit statutul de refugiat sau protecţie subsidiară. Cei mai mulţi solicitanţi de azil provin din Irak, Somalia, Afganistan, Bangladesh, Pakistan şi Siria, se arată într-un comunicatul de presă al Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI) şi Agenţiei ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).

Ziua Mondială a Refugiatului 2015 a fost marcată printr-o serie de evenimente care se încheie sâmbătă, cu expoziţia foto "Refugiaţii: oameni obişnuiţi aflaţi în situaţii neobişnuite", organizată la Cluj de către UNHCR şi Federaţia SHARE, în cadrul proiectului "Cluj - Capitală Europeană a Tineretului 2015".

Inspectoratul General pentru Imigrări a organizat activităţi în cele şase Centre de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil pe care le administrează, de la Timişoara, Galaţi, Rădăuţi, Şomcuţa Mare, Giurgiu şi Bucureşti. În aceste centre au avut loc competiţii sportive, expoziţii de fotografie şi pictură tematică privind aspecte din viaţa persoanelor refugiate, excursii şi drumeţii menite să familiarizeze cu tradiţiile şi obiceiurile româneşti. La aceste activităţi, sprijinite de organizaţii nonguvernamentale cu atribuţii în domeniul azilului şi integrării, au participat refugiaţi şi solicitanţi de azil, dar şi membri ai comunităţilor locale.

"Refugiaţii sunt oameni obişnuiţi: studenţi, fiice, muzicieni, sportivi. Singura diferenţă dintre aceştia şi public constă în circumstanţele extraordinare prin care trec: război, conflicte, persecuţie. Viaţa acestora, odată normală, a fost răsturnată, forţându-i să-şi părăsească ţara, devenind refugiaţi", se arată în comunicatul celor două instituţii.

Conform raportului UNHCR "Tendinţe Globale- strămutarea forţată în 2014", lansat joi, la sfârşitul anului 2014 se înregistrau aproape 60 de milioane de persoane strămutate forţat, comparativ cu cele 51,2 milioane din anul anterior şi cele 37,5 milioane cu zece ani în urmă.

Începând din 2001, Ziua Mondială a Refugiatului este sărbătorită în fiecare an pe 20 iunie. Aceasta a fost oficiată odată cu adoptarea de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a Rezoluţiei 55/76, din 4 decembrie 2000.

Statele au obligaţia să ofere refugiaţilor protecţie împotriva returnării în ţara de origine, acces efectiv şi neîngrădit la procedura de azil şi la teritoriu precum şi asistenţă materială, medicală şi socială în vederea integrării.

Garantarea acestor drepturi derivă din Convenţia de la Geneva din 1951 şi Protocolul de la New York din 1967, instrumente internaţionale pe care România le-a ratificat în anul 1991.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici