Arad: Pilotul mort după ce s-a prăbuşit cu deltaplanul nu avea licenţă de zbor

Anchetatorii au stabilit că pilotul care a murit, sâmbătă seară, după ce s-a prăbuşit cu deltaplanul în judeţul Arad nu deţinea licenţă de zbor, aparatul nu era înmatriculat, iar concluziile preliminare sunt că bărbatul a făcut o eroare de pilotaj.

402 afișări
Imaginea articolului Arad: Pilotul mort după ce s-a prăbuşit cu deltaplanul nu avea licenţă de zbor

Arad: Pilotul mort după ce s-a prăbuşit cu deltaplanul nu avea licenţă de zbor (Imagine: Octav Ganea/Publimedia)

Potrivit procurorului care investighează cazul, Cristian Lazăr, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, "cauza cea mai probabilă a producerii accidentului aviatic este eroarea de pilotaj".

"Din primele investigaţii rezultă că pilotul nu avea licenţă de zbor pentru acest tip de aparat şi nici nu înmatriculase acest motodeltaplan la Aeroclubul României, conform procedurilor", a declarat procurorul Lazăr.

El a spus că pilotul mort contactase, zilele trecute, personal calificat din cadrul Aeroclubului Arad pentru a învăţa să piloteze deltaplanul, un model nou pe care l-a achiziţionat recent.

"Se pare că a comis erorile de pilotaj în timp ce încerca să înveţe singur manevrarea aparatului. A pierdut controlul motodeltaplanului şi s-a prăbuşit de la o înălţime de aproximativ 50 de metri", a declarat procurorul.

Anchetatorii au vorbit cu martori ai accidentului aviatic, între care turişti polonezi, unul fiind chiar pilot.

Primarul oraşului Chişineu-Criş, Gheorghe Burdan, declara, sâmbătă seară, că pilotul mort îi era rudă şi că acesta avea o experienţă de zece ani de zbor cu deltaplanul, de când şi-a cumpărat un astfel de aparat de zbor motorizat.

Primarul declara că pilotul deţinea autorizaţiile necesare, inclusiv de la Primărie şi de la Autoritatea Aeronautică, şi că martorii i-au spus că motorul deltapalnului s-a oprit în aer, la o distanţă de câţiva zeci de metri de sol.

Referitor la declaraţiile anchetatorilor potrivit cărora pilotul nu avea licenţă de zbor şi aparatul nu era înmatriculat, edilul a declarat, duminică după-amiază, că, din punctul de vedere al Primăriei, pilotul era în legalitate.

"Noi i-am eliberat toate documentele legale, ca primă etapă spre obţinerea autorizărilor de la Bucureşti. Avea experienţă de zbor doar că şi-a cumpărat un deltaplan nou şi pe acesta nu ştia să-l piloteze. Vechiul deltaplan deţinut era înmatriculat", a spus primarul.

Un deltaplan s-a prăbuşit, sâmbătă seară, pe un câmp de lângă oraşul arădean Chişineu-Criş, la câteva sute de metri de la ieşirea din oraş spre Oradea, chiar lângă sediul unei companii.

Martorii au sunat la Serviciul unic de urgenţă 112, iar o unitate SMURD şi un echipaj de descarcerare s-au deplasat la faţa locului.

Medicii sosiţi au încercat aproape o oră să-l resusciteze pe bărbat, fără succes însă.

Pilotul se numea Ioan Adoc, avea 50 de ani şi deţinea inclusiv un aerodrom privat lângă oraşul Chişineu-Criş.

Localnicii au spus că bărbatul efectua un zbor de agrement, fiind o activitate obişnuită la sfârşit de săptămână pentru acesta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici