Arădeanul suspectat că realiza bombe artizanale, reţinut pentru terorism. Ce spun localnicii despre tânăr: "Un piroman care arunca flăcări pe gură. Se ştia că simpatizează cu nazismul"

Arrădeanul prins în flagrant când încerca să vândă unui lucrător SRI sub acoperire două bombe artizanale pe care le confecţionase în propria locuinţă, unde amenajase un laborator clandestin pentru construirea unor astfel de obiecte, a fost reţinut pentru 24 de ore sub acuzaţia de terorism.

729 afișări
Imaginea articolului Arădeanul suspectat că realiza bombe artizanale, reţinut pentru terorism. Ce spun localnicii despre tânăr: "Un piroman care arunca flăcări pe gură. Se ştia că simpatizează cu nazismul"

Arădeanul suspectat că realiza bombe artizanale a fost reţinut pe 24 de ore pentru terorism (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Mircea Andreş, procuror şef al DIICOT Timişoara, a declarat, sâmbătăt, corespondentului MEDIAFAX că Remus Văsuţ a fost reţinut pentru 24 de ore, sub acuzaţia de terorism, în urma audierilor care au avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă, în cursul zilei de sîmbătă urmând să să fie din nou audiat, iar după-amiază să fie prezentat Curţii de Apel Timişoara.

Aceeaşi sursă a precizat că, de asemenea, bărbatul din Buxureşti care i-ar fi furnizat substanţele pentru confecţionarea bombelor a fost şi el adus la Timişoara şi audiat în noaptea de vineri spre sâmbătă, şi acesta fiind reţinut pentru 24 de ore.

Totodată, alte două persoane care au fost aduse la audieri de la Arad, la DIICOT Timişoara, sunt cercetate în stare de libertate.

Potrivit aceleiaşi surse, Văsuţ i-ar fi spus, în timpul monitorizării, unui ofiţer SRI sub acoperire, că este dispus să amplaseze bombe într-un bar şi într-o maşină.

Remus Văsuţ, suspectat că se ocupa cu confecţionarea de bombe artizanale explozive în propria locuinţă, unde amenajase un laborator clandestin, a fost prins în flagrant, în timp ce încerca să vândă două astfel de obiecte unui lucrător SRI din Arad aflat sub acoperire. Flagrantul a avut loc chiar în faţa casei tânărului.

Potrivit surselor, dispozitivele explozive aveau fitil prevăzut să ardă timp de două minute şi aveau ataşate cuie, piuliţe şi şuruburi, pentru ca forţa distructivă a bombelor să fie mai mare. El ar fi detonat până acum două dispozitive explozive pentru a le verifica funcţionarea. Restul de dispozitive explozive pe care le-a confecţionat le-a scos la vânzare. Acesta le-ar mai fi spus cunoscuţilor săi că doreşte ca în urma vânzării bombelor să îşi cumpere un pistol şi că nu îl interesează unde vor exploda bombele confecţionate de el.

De asemenea, anchetatorii spun că pe uşa casei tânărului au găsit semne neonaziste. Pe interiorul uşii era desenată zvastica, iar pe interior scria "14/88", cifre care ar reprezenta data naşterii lui Adolf Hitler (14), respectiv modul de recunoaştere al neonaziştilor (88).

Întreaga operaţiune a fost coordonată de DIICOT Timişoara, cu sprijinul Serviciului de Combaterea Criminalităţii Organizate Arad, ISU Arad, SMURD Arad, SRI Arad şi Poliţia de Frontieră Arad.

Ofiţerii din cadrul SRI Arad au aflat că tânărul construia dispozitivele într-un laborator clandestin pe care şi-l amenajase în casa în care locuia. De pe internet a descărcat un manual de terorism în care era descris modul în care se confecţionează bombele.

Tânărul din Arad avea, potrivit surselor citate, doi complici, un furnizor de materii prime din Bucureşti şi un inginer chimist care îi dădea sfaturi. Şi furnizorul de materiale din Bucureşti a fost ridicat în urma unor percheziţii care au avut loc în Capitală.

Arădeanul a cumpărat azotat de amoniu, care este folosit mai ales în agricultură. În laboratorul de acasă fierbea substanţa de mai multe ori până se recristaliza.

Potrivit aceloraşi surse, aşa cum se întâmplă la fabricarea dinamitei, tânărul din Arad folosea azotatul de amoniu recristalizat împreună cu nitroceluloza. Prima substanţă asigura necesarul de oxigen pentru descompunerea explozivă.

Una din cele două bombe artizanale explozive a fost detonată în poligonul din municipiu, iar a doua va fi păstrată ca probă la dosar, conform unor surse din rândul anchetatorilor.

Localnicii din Ghioroc, despre tânărul care făcea bombe: Un piroman care arunca flăcări pe gură

Localnicii din comuna arădeană Ghioroc spun că tânărul suspectat că a construit bombe artizanale este "un teribilist" şi "un piroman" care "arunca flăcări pe gură", în timp ce anchetatorii afirmă că nu are antecedente penale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Localnici din comuna Ghioroc au declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX, că Remus Văsuţ provine dintr-o familie destrămată, părinţii fiind divorţaţi şi plecaţi de acasă, în timp ce el a fost crescut de bunică.

"Tatăl lui s-a recăsătorit şi stă în Arad, iar mama a plecat la muncă în Germania şi a venit zilele astea în vizită de sărbători. Băiatul a fost crescut de bunică. Era liniştit, nu făcea scandaluri, dar avea un comportament de rebel şi nu prezenta încredere", a declarat o vecină.

Femeia a spus că tânărul "se juca cu focul şi pe stradă, ca un piroman".

"Şi-a tăiat limba şi are tatuaje pe degete. Creşte câini din rasa Pitbull pentru vânzare şi se ştia că simpatizează cu nazismul, chiar şi-a vopsit poarta casei, pe interior, cu o svastică mare", a spus un alt vecin al tânărului.

De asemenea, vicperimarul comunei, Gheorghe Petrişor, a declarat că Văsuţ "a aruncat flăcări pe gură" la un eveniment local.

"Am avut recent un eveniment local, un concert, iar acest băiat, ca să-şi impresioneze prietenii, a aruncat flăcări pe gură, ca la circ. A luat spirt sau ceva inflamabil în gură şi a suflat dând foc vaporilor. Era un băiat mai teribilist, dintr-o familie destrămată", a declarat viceprimarul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici