Arafat: Nu va fi transferat personal de la ambulanţă şi UPU/CPU la MAI

Raed Arafat, numit secretar de stat în MAI pentru a conduce Departamentul pentru situaţii de urgenţă, a precizat pentru MEDIAFAX că noua structură va coordona operaţional serviciile de ambulanţă şi unităţile/compartimentele de primiri urgenţe (UPU/CPU), dar angajaţii acestora nu vor fi detaşaţi.

455 afișări
Imaginea articolului Arafat: Nu va fi transferat personal de la ambulanţă şi UPU/CPU la MAI

Raed Arafat (Imagine: Theodor Pana/Mediafax Foto)

Arafat a făcut aceste precizări în contextul în care prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi a declarat că federaţia se opune transferului de personal de la UPU/CPU la MAI.

Secretarul de stat Raed Arafat a precizat că Departamentul pentru situaţii de urgenţă va coordona operaţional serviciile de ambulanţă şi UPU/CPU, dar angajaţii acestor structuri rămân salariaţii Ministerului Sănătăţii.

Arafat a arătat că, potrivit OUG nr. 1/2014 ce prevede înfiinţarea Departamentului pentru situaţii de urgenţă, în cadrul MAI, pot fi detaşaţi la departament angajaţi din Ministerul Sănătăţii, dar numai din structura centrală.

Guvernul a adoptat în 29 ianuarie Ordonanţa de Urgenţă privind unele măsuri în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă.

"În cadrul Ministerului Afacerilor Interne se înfiinţează Departamentul pentru situaţii de urgenţă, denumit în continuare Departamentul, structură operaţională fără personalitate juridică, cu atribuţii de coordonare, cu caracter permanent, la nivel naţional, a activităţilor de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă, asigurarea şi coordonarea resurselor umane, materiale, financiare şi de altă natură necesare restabilirii stării de normalitate, inclusiv primul ajutor calificat şi asistenţa medicală de urgenţă în cadrul unităţilor şi compartimentelor de primire a urgenţelor, denumite în continuare UPU/CPU, până la internarea în spital", prevede articolul I, alineatul (1) din actul normativ.

Departamentul coordonează operaţional serviciile de ambulanţă judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti, UPU/CPU, precum şi serviciile publice Salvamont.

"Pentru exercitarea atribuţiilor, Departamentul foloseşte personal specializat, încadrat în condiţiile legii, inclusiv prin detaşare din cadrul Ministerului Sănătăţii, precum şi din alte instituţii publice, după caz", se mai spune în OUG nr. 1/2014.

În acest sens, în cadrul Ministerului Afacerilor Interne se înfiinţează o structură specializată pentru monitorizarea, controlul operaţional şi inspecţia activităţii serviciilor de ambulanţă şi UPU/CPU.

Totuşi, controlul operaţional şi inspecţia activităţii serviciilor de ambulanţă şi UPU/CPU se exercită de Ministerul Sănătăţii şi Departament, în condiţiile stabilite prin ordin comun al miniştrilor Sănătăţii şi Afacerilor Interne, care va cuprinde şi modalităţile şi procedurile de monitorizare a serviciilor de ambulanţă şi UPU/CPU, se mai arată în actul normativ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici