Arafat: Toate serviciile de ambulanţă private, verificate după incidentul din Obor / Activitatea AmbuHelp, sistată după ce un bărbat a murit pentru că personalul nu a ştiut să îi acorde primul ajutor

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, pentru Mediafax, că au fost demarate verificări la mai multe servicii de ambulanţă private, fiind aplicate şi amenzi pentru lipsa autorizaţiilor, DSP Ilfov dispunând sistarea activităţii AmbuHelp.

1223 afișări
Imaginea articolului Arafat: Toate serviciile de ambulanţă private, verificate după incidentul din Obor / Activitatea AmbuHelp, sistată după ce un bărbat a murit pentru că personalul nu a ştiut să îi acorde primul ajutor

Arafat: Toate serviciile de ambulanţă private, verificate după incidentul din Obor / Activitatea AmbuHelp, sistată după ce un bărbat a murit pentru că personalul nu a ştiut să îi acorde primul ajutor

Verificările au fost începute în contextul în care un bărbat a decedat sâmbătă, după ce personalul de la ambulanţa privată AmbuHelp nu a ştiut să îi acorde primul ajutor.

„În ceea ce priveşte serviciului AmbuHelp, din partea noastra (DSU- n.red.), ieri (luni-n.red), am aplicat o menda de 15.000 de lei, iar cei de la Direcţia de Sănătate Publică au dat o altă amendă de 5.000 de lei. Am cerut sistarea activităţii la acest serviciu de ambulanţe, iar DSP Ilfov se va ocupa ce acest lucru”, a declarat Raed Arafat.

De asemenea, Raed Arafat a explicat ca au fost demarate controale şi la alte servicii private de ambulanţă, la una dintre firme, aplicându-se deja o amendă de 15.000 de lei.

„Astăzi am făcut un control la două servicii de ambulanţe private. Una dintre ele, cândva a prestat ceva activitate, dar maşina nu funcţionează. Am mai fost la un al doilea serviciu, care este conectat la un azil de bătrâni şi, care are o maşină recent pornită, au făcut deja transport la două cazuri, dar fără autorizaţie. Motiv pentru care acest serviciu a fost amendat cu 15.000 de lei şi transmis înştiinţare către DSP Bucureşti”, conform sursei menţionate.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Ilfov arată, într-un răspuns pentru Mediafax, că s-a dispus sistarea activităţii firmei private de ambulanţă AmbuHelp.

„Considerăm că atât prin sancţionarea serviciului de ambulanţă de către DSU, cât şi prin faptul că SC Life Care Home SRL a depus documentaţia necesară pentru autorizare, conducerea serviciului de ambulanţă în speţă avea cunoştinţă de obligaţia legală de a desfăşura activitatea de asistenţă medicală de urgenţă doar după obţinerea Autorizaţiei Sanitare de Funcţionare(...) Începând cu data de 06.11.2017 s-a propus suspendarea activităţii până la obţinerea Autorizaţiei Sanitare de Funcţionar, în acest sens fiind emisă decizia de suspendare a activităţii nr. 3/06.11.2017”, conform DSP Ilfov.

Reprezentanţii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) au depus o desizare la Parchet pentru că ambulanţa privată nu era dotată cu un defibrilator, aparat necesar în situaţii de urgenţă.

Între timp, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a fost deschis un dosar de urmărire penală după ce un bătrân a decedat pentru că personalul de la ambulanţa privată AmbuHelp nu a ştiut să îi acorde primul ajutor.

Reprezentanţii DSU au explicat modul în care s-au petrecut faptele în ziua de 5 noiembrie. Mai exact, ei arată că a fost primit un apel la 112 la ora 12.30, iar la faţa locului a ajuns un echipaj SMURD, după şapte minute.

„Apelul privind situaţia de urgenţă a fost primit la 112 si transmis la dispeceratul SMURD la ora 12.33, echipajul de prim ajutor fiind alertat la ora 12.35, iar la ora 12.42 echipajul SMURD a ajuns la locul solicitării, timpul de răspuns fiind de şapte minute. La ora 12.41, dispeceratul SMURD alertează şi echipajul de terapie intensivă mobilă care ajunge la caz la ora 12.45. (…) La locul solicitării era deja un echipaj de ambulanţă care purta un echipament similar Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov. În realitate, echipajul care a aplicat incorect procedurile de resuscitare este de la o firma privată din judeţul Ilfov ce asigura servicii private de ambulanţă - denumita AmbuHelp, de altfel denumirea serviciului fiind inscripţionat pe echipamentele de intervenţie ale echipajului. Din informaţiile pe care le deţinem la acest moment, aceştia asigurau, pe baza de contract, asistenţa medicală de urgenţă în acea zonă, amenajată de tip târg comercial”, se arată într-un comunicat DSU.

Potrivit reprezentanţilor DSU, acest serviciu de ambulanţă privată a fost controlat de către DSU în data de 2 octombrie, când s-a constatat că serviciul privat de ambulanţă funcţiona fără autorizaţie. Firma a fost amendată şi atunci cu 15.000 de lei şi DSP Ilfov a fost notificat despre această situaţie.

„În imaginile înregistrate la faţa locului se poate vedea şi momentul sosirii echipajului de prim ajutor SMURD şi faptul că primele manevre efectuate imediat au fost aplicarea de elecrtoşocuri, compresii toracice, continuu, şi ventilarea pacientului, acestea fiind continuate şi la sosirea echipajului de terapie intensivă. Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă s-a autosesizat şi va face verificări în legatură cu toate aspectele ce şin de modul în care s-a desfăsurat intervenţia la acest caz”, mai precizează reprezentanţii DSU.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici