Arhiepiscopia Catolică i-a solicitat primarului general Gabriela Firea să infirme că managerul Cathedral Plaza este naşa sa de căsătorie

Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti i-a solicitat public primarului general să infirme dacă Daiana Voicu, managerul dezvoltatorului proiectului Cathedral Plaza, este naşa sa de căsătorie.

16050 afișări
Imaginea articolului Arhiepiscopia Catolică i-a solicitat primarului general Gabriela Firea să infirme că managerul Cathedral Plaza este naşa sa de căsătorie

Arhiepiscopia Catolică i-a solicitat primarului general Gabriela Firea să infirme că managerul Cathedral Plaza este naşa sa de căsătorie (imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

Solicitarea vine după ce primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, i-a adresat, marţi, o scrisoare Arhiepiscopului Ioan Robu prin care îi solicita înlocuirea din funcţia de purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucureşti a preotului Francisc Doboş, acuzându-l de "conduită inadecvată", după ce acesta a postat recent pe pagina sa de Facebook că Daiana Voicu, managerul dezvoltatorului proiectului Cathedral Plaza, este naşa Gabrielei Firea de cununie, Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti i-a solicitat public, la rândul său, primarului general să infirme această legătură, potrivit Gândul.

"Noi îi solicităm public să infirme faptul că Daiana Voicu, managerul dezvoltatorului proiectului Cathedral Plaza este naşa sa de la căsătorie. Se pare că aflarea acestei legături a şi declanşat reacţia sa vehementă împotriva purtătorului de cuvânt al Arhiepiscopiei", precizează Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti în cadrul unui comunicat de presă, în care acuză, totodată, Primăria Municipiului Bucureşti că încearcă să creeze o confuzie între exprimarea voinţei de a pune în aplicare hotărârea judecătorească şi modalitatea tehnică prin care această voinţă se va duce la îndeplinire.

Afirmaţiile vin în contextul în care Firea declara recent, într-un interviu televizat, că ar putea să întrebe bucureştenii dacă sunt de acord cu demolarea Cathedral Plaza, deşi există o decizie definitivă a instanţei care cere acest lucru, şi că, mai mult, i-ar trebui aviz de la Ministerul Culturii pentru demolare.

„Somaţiei publice adresate de Primarul general către I.P.S. Mons. Dr. Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit al Arhiepiscopiei Romano-Catolice, îi răspundem că atacarea conducerii Arhiepiscopiei este o strategie împrumutată de la proprietarul clădirii şi că misiunea încredinţată Primarului general este de a apăra şi comunitatea romano-catolică, nu numai pe cea a afaceriştilor. A afirma că această clădire „are toate documentele”, contravine nu numai hotărârilor judecătoreşti care constată contrariul, ci şi unei minime diligenţe administrative care presupune o verificare a documentaţiei din care lipsesc avizele şi acordurile prevăzute de lege. Se pare însă ca actualul Primar general s-a înregimentat în grupul de sprijin al investitorului, iar noi îi solicităm public să infirme faptul că Daiana Voicu, managerul dezvoltatorului proiectului Cathedral Plaza este naşa sa de la căsătorie. Se pare că aflarea acestei legături a şi declanşat reacţia sa vehementă împotriva purtătorului de cuvânt al Arhiepiscopiei. S-a putut observa la emisiunea Antena 3 cum doamna Firea a vorbit îndelung de aprobarea dată de Arhiepiscopul Ioan Robu, folosind expresiile doamnei Daiana Voicu. Justiţia a spus însă că Millennium Building Development nu avea aprobarea notarială, nici avizele Ministerului Culturii şi Ministerului Lucrărilor Publice, şi nici aprobarea de la autoritatea competentă, şi de aceea am câştigat procesul", susţine Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti în cadrul unui comunicat de presă.

În ceea ce priveşte afirmaţia primarului general al Capitalei potrivit căreia ar avea nevoie de aviz de la Ministerul Culturii pentru demolarea Cathedral Plaza, Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti acuză Primăria Municipiului Bucureşti că "în mod intenţionat încearcă să creeze o confuzie între exprimarea voinţei de a pune în aplicare hotărârea judecătorească prin emiterea dispoziţiei de desfiinţare a construcţiei ilegale C.P. (n.r - Cathedral Plaza) şi modalitatea tehnică prin care această voinţă se va duce la îndeplinire". Asta  în condiţiile în care "executarea sentinţei civile nr. 2520/2012 a Tribunalului Dâmboviţa prin care Primarul general al Municipiului Bucureşti este obligat să emită Dispoziţia de desfiinţare a clădirii Cathedral Plaza, nu presupune emiterea unei autorizaţii de desfiinţare, ci doar a unui act de executare sub forma unei Dispoziţii a Primarului general".

"Această afirmaţie nu aparţine doar Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti, ci este concluzia la care a ajuns în mod irevocabil Curtea de Apel Constanţa (Decizia 89/2016). Numai pentru emiterea unei autorizaţii de construire/desfiinţare este necesar avizul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale (M.C.I.N.). Nu există nicio normă juridică în vigoare care să impună eliberarea unui aviz din partea M.C.I.N. pentru a se emite Dispoziţia de desfiinţare. Inexistenţa unei astfel de proceduri este justificată prin caracterul executoriu şi autonom al hotărârii judecătoreşti, a cărei cenzură nu poate fi făcută de nicio autoritate publică şi nici de un sondaj de opinie, întrucât ar reprezenta o ingerinţă în sfera puterii judecătoreşti, inadmisibilă într-un stat de drept", mai arată Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti.

Continuarea articolului poate fi citită pe Gândul.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici