Arhiepiscopia Catolică: Primarul General încearcă să se spele pe mâini în cazul Cathedral Plaza. Se crede „Pilat din Pont”

Primarul General, Gabriela Firea, oferă opiniei publice o confirmare a legăturilor sale de afinitate cu dezvoltatorul Cathedral Plaza şi încearcă să se „spele pe mâini”, prin tentantiva de a scăpa de răspunderea aplicării legii în cazul proiectului, potrivit Arhiepiscopiei Catolice Bucureşti.

391 afișări
Imaginea articolului Arhiepiscopia Catolică: Primarul General încearcă să se spele pe mâini în cazul Cathedral Plaza. Se crede „Pilat din Pont”

Arhiepiscopia Catolică: Primarul General încearcă să se spele pe mâini în cazul Cathedral Plaza

Conform unui comunicat de presă al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti (ARCB), primarul Capitalei se crede „Pilat din Pont”, întrucât ultimele demersuri ale acesteia denotă implicarea ei „în salvarea colosului ilegal, ce trebuie demolat de însuşi edilul Capitalei”.

„Ca Primar al Municipiului Bucureşti (PMB) este obligată să emită dispoziţia de desfiinţare a clădirii ilegale Cathedral Plaza, acţiune pentru care nu are nevoie de avize sau păreri de la alte instituţii, şi apoi este obligată să ia toate măsurile administrative pentru a readuce terenul la starea de dinainte de construire. Avizul de la Comisia Naţională a Monumentelor nu trebuie să fie cerut nici de Primarul Municipiului Bucureşti şi nici de proprietarul clădirii. Suntem în prezenţa unei hotărâri judecătoreşti care trebuie pusă în executare şi nu în prezenţa unei decizii lăsată în aprecierea autorităţilor administrative. Nicio autoritate administrativă nu poate lipsi de efecte o hotărâre judecătorească. Dispoziţiile legale la care se face referire în comunicatul Primarului General nu sunt aplicabile în situaţia de faţă, întrucât acestea se referă la procedurile necontencioase de autorizare a desfiinţării unei construcţii ilegale”, conform documentului citat.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei fac referire la un comunicat transmis, luni, de Primăriei Capitelei, prin care se anunţa că instituţia nu are competenţe în ceea ce priveşte demararea procedurilor pentru demolarea Cathedral Plaza. Avizarea desfiinţării imobilului ar reveni exclusiv în sarcina Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice şi proprietarului clădirii, se preciza în comunicatul Primăriei.

„În cadrul procedurii de executare silită, în data de 26 septembrie 2016, răspunzând reprezentanţilor ARCB care îi solicitau să facă demersurile de desfiinţare în sensul legii, Primarul Firea le-a spus acestora că în ţara noastră au existat decizii irevocabile care au fost schimbate, arătând prin aceasta că speranţele sale sunt îndreptate nu spre aplicarea legii şi refacerea unui spaţiu verde pentru bucureşteni, ci spre salvarea investiţiei ilegale a unor prieteni”, menţionează Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti.

Primăria Capitalei anunţa, luni, că Municipiul Bucureşti nu are competenţe în ceea ce priveşte demararea procedurilor pentru demolarea Cathedral Plaza. Atribuţiile privind avizarea desfiinţării imobilului revin exculsiv Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice şi proprietarului Cathedral Plaza.

„Avizul privind desfiinţarea unui imobil aflat într-o zonă de protecţie a unui monument istoric de grupă valorică A se eliberează de către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN), după consultarea Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, organism ştiinţific de specialitate în domeniul protejării patrimoniului cultural imobil, aşa cum este prevăzut în art. 33, alin. 1, pct. k, respectiv ”Comisia Naţională a Monumentelor Istorice propune avizul pentru intervenţiile asupra imobilelor situate în zonele de protecţie a monumentelor istorice şi în zonele construite protejate, pentru care nu există documentaţii de urbanism avizate conform art. 26, alin. 1, pct.7”, se arăta în comunicatul PMB, transmis luni.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici