Asigurătorii RCA vor plăti, din 2015, mai mult la Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii

Acţionarii Fondului de Protecţie a Victimelor Străzii (FPVS) au aprobat creşterea contribuţiei de la 1% la 2% din volumul primelor încasate pe segmentul RCA, măsura urmând să fie aplicată de la 1 ianuarie dacă va fi aprobată de ASF, a declarat pentru MEDIAFAX directorul FPVS, Sorin Greceanu.

194 afișări
Imaginea articolului Asigurătorii RCA vor plăti, din 2015, mai mult la Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii

Asigurătorii RCA vor plăti, din 2015, mai mult la Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii (Imagine: Shutterstock)

"În exerciţiul financiar al acestui an, FPVS a înregistrat deficit, care în primele nouă luni a fost de aproximativ 10 milioane de lei. Pentru a echilibra nivelul plăţilor efectuate cu veniturile din contribuţii, acţionarii FPVS au decis, la 11 decembrie, majorarea contribuţiei de la 1% la 2% din prime încasate pe segmentul RCA, începând cu 1 ianuarie 2015. Această hotărâre a acţionarilor FPVS va fi supusă aprobării finale Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară", a afirmat Greceanu.

În primele nouă luni, contribuţiile încasate de FPVS au însumat 17 milioane de lei.

"În perioada analizată, despăgubirile plătite de FPVS au totalizat aproximativ 25 milioane de lei şi până la finele anului vom depăşi 31 milioane de lei", a mai spus Greceanu.

Acţionarii FPVS, înfiinţat în 2006, sunt cei 11 asigurători autorizaţi de către ASF să practice RCA, şi anume ABC Asigurări, Allianz-Ţiriac Asigurări, Asirom, Astra, Carpatica Asig, City Insurance, Euroins România, Generali România, Groupama, Omniasig şi Uniqa.

Fondul plăteşte despăgubiri pentru daune materiale, vătămări corporale şi decese în urma accidentelor provocate de un vehicul neasigurat RCA, conform informaţiilor disponibile pe pagina web a instituţiei.

În 2013, fondul a plătit despăgubiri de 30,3 milioane de lei, în urcare cu 2,9% faţă de 2012, din care 27,2 milioane de lei pentru vătămări corporale.

În 2012, plăţile fondului au însumat 29,4 milioane de lei.

Anul trecut, numărul persoanelor despăgubite pentru vătămări corporale sau deces a fost de 577, comparativ cu 460 în 2012.

De asemenea, numărul dosarelor de daună avizate de FPVS a atins 1.592, de la 1.037 în 2012.

Cererea de despăgubire se depune la sediul FPVS sau la oricare sucursală ori agenţie a oricărui asigurător care are dreptul să practice asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) pe teritoriul României.

După plata despăgubirilor, fondul va recupera, pe cale de executare silită dacă va fi cazul, despăgubirile plătite, cheltuielile legate de plata acestora precum şi dobânda legală de la persoanele vinovate sau de la alte entităţi responsabile.

La sfârşitul anului 2013, disponibilităţile financiare ale FPVS totalizau 72 milioane de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici