Asistenta care a uitat un bebeluş în incubator, pusă oficial sub acuzare

Procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au declanşat, marţi, urmărirea penală faţă de asistenta Emilia Baron, după ce a uitat un bebeluş în incubator, ceea ce a produs leziuni grave micuţului, punându-i viaţa în pericol, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

151 afișări
Imaginea articolului Asistenta care a uitat un bebeluş în incubator, pusă oficial sub acuzare

Asistenta care a uitat un bebeluş în incubator, pusă oficial sub acuzare (Imagine din arhivă; Mediafax Foto/AFP)

Emilia Baron a fost audiată, marţi, în calitate de inculpată, pentru vătămare corporală gravă din culpă, precizează sursele citate.

În faţa autorităţilor, asistenta s-a declarat nevinovată, acuzând sistemul medical. Ea a susţinut că în seara incidentului era singură la 27 de copii.

Anchetatorii au dispus o expertiză tehnico-ştiinţifică asupra incubatorului, care în urmă cu 12 ani a intrat în posesia Maternităţii "Bucur" - unde a fost uitat Alexandru, în vârstă de patru zile - care a făcut parte dintr-un lot de şase.

Sursele citate au adăugat că patru incubatoare, din cele şase, au fost scoase din uz.

Vicepreşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, Filiala Bucureşti, Florian Chiru, a afirmat că astfel de incidente în care a fost implicată Emilia Baron sunt cauzate de problemele grave ale sistemului, ignorate de autorităţi, cum ar fi lipsa de personal, aparatura învechită şi subfinanţarea sistemului.

"Nu vreau să scuz pe nimeni. Vom analiza cazul şi vom da sacţiunile prevăzute de lege, chiar cele mai aspre, dacă se impun. Dar, dacă autorităţile nu vor face nimic pentru acoperirea golului de aproape 30.000 de asistente la nivel naţional, nu vor achiziţiona aparatură şi nu vor finanţa sistemul la nivelul necesar, vom risca să mai avem probleme", a declarat, pentru MEDIAFAX, Florian Chiru, după audierea asistentei.

El a mai spus că asistenta suferă pentru incidentul care "a adus atâta suferinţă copilului şi familiei acestuia".

"Nimeni nu neagă greşeala asistentei. Primul care a sancţionat-o a fost însuşi fiul ei, care i-a zis: «Ce faci mamă, te-ai apucat să nenoroceşti copii după 32 de ani de meserie?». Această femeie este distrusă. Ea a povestit cele întâmplate şi a dat o declaraţie scrisă în acest sens", a adăugat vicepreşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali Bucureşti.

Potrivit lui Chiru, asistenta a explicat, la audiere, că în seara incidentului era singură la 27 de copii şi că a lipsit doar 15-20 de minute, pentru a înregistra un nou-născut.

"După ce a pus bebeluşul în incubator pentru fototerapie, a plecat la sala de naşteri pentru că se născuse un alt copil. A lipsit 15-20 de minute, cât au durat formalităţile pentru nou-născut. Acest interval de timp este real, el regăsindu-se exact în datele înregistrate la copilul din sala de naşteri", a adăugat Chiru, citând din declaraţia asistentei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici