Asociaţia Accept condamnă "incidentul homofob" de la SNSPA şi cere sancţionarea vinovaţilor

Asociaţia Accept condamnă "incidentul homofob" petrecut în Capitală marţi seară, când organizatorii unei manifestări la SNSPA dedicate istoriei homosexualităţii în România au fost agresaţi, şi cere sancţionarea celor care se fac vinovaţi de infracţiuni motivate de ură.

499 afișări
Imaginea articolului Asociaţia Accept condamnă "incidentul homofob" de la SNSPA şi cere sancţionarea vinovaţilor

Asociaţia Accept condamnă "incidentul homofob" de la SNSPA şi cere sancţionarea vinovaţilor (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Şapte tineri, băieţi şi fete, care au organizat şi au participat la un spectacol de teatru despre istoria homosexualităţii în România, au fost agresaţi la ieşirea de la reprezentaţie, care a avut loc în sediul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), marţi seară, au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii organizaţiei civice Miliţia Spirituală - organizatorul manifestării.

Doi dintre tineri au fost transportaţi la Spitalul de Urgenţă Floreasca, unul rămânând internat la secţia de chirurgie plastică, iar celălalt părăsind unitatea în noaptea de marţi.

Reprezentanţii Miliţiei Spirituale au mai declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, că victimele incidentului au depus la Poliţie şapte plângeri.

Potrivit unui comunicat al Asociaţiei Accept, agresiunea a avut loc chiar în spatele unei secţii de poliţie, iar agresorii s-au declarat, în timpul atacului, împotriva "organizării de conferinţe despre gay".

Conform Codului Penal (art. 75 alin.1), infracţiunile comise pe considerente referitoare la opinie, orientarea sexuală, etnie, religie, apartenenţă politică a unei persoane sunt infracţiuni de o gravitate deosebită, motivaţia de ură pentru o infracţiune fiind considerată circumstanţă agravantă. Infracţiunile motivate de ură transmit un mesaj de ameninţare şi intimidare nu doar victimei vizate direct de făptuitor, ci tuturor cetaţenilor care fac parte, sau despre care se crede ca fac parte, din acelaşi grup cu victima, spun reprezentanţii Accept - organizaţie neguvernamentală care apără şi promovează drepturile minorităţilor sexuale.

Reprezentanţii Accept mai spun că într-o situaţie similară, când după marşul gay din 2006, câţiva participanţi la marş au fost bătuţi în metrou, organele competente "au eşuat inexplicabil în sancţionarea acestui tip de incidente", urmărirea penală fiind oprită după cinci ani, deoarece nu s-a reuşit identificarea agresorilor, în ciuda faptului că existau camere de supraveghere la metrou, existau martori, şi chiar fotografii ale agresorilor, din timpul incidentului.

Incidentele de marţi s-au produs în jurul orei 20.20, pe Strada Visarion din sectorul 1, după o reprezentaţie a spectacolului "După Traian şi Decebal. (Din Filele Istoriei Gay în România)" despre istoria homosexualităţii în România, la SNSPA.

"Colegii noştri de la Miliţia Spirituală, organizatori ai spectacolului, au ieşit din sală, după reprezentanţie, pentru a pleca spre casă. În apropiere, însă, erau aşteptaţi de un grup de aproximativ zece tineri, care i-au abordat cu întrebări de genul «Ce, bă, sunteţi gay?» şi i-au lovit cu pumnii. Unul dintre colegii mei, lovit în cap, a fost dus la spital. După cum aşteptau acolo, agresorii aveau, aproape sigur, informaţii clare despre eveniment şi despre cine sunt organizatorii, pentru că au ştiut când şi pe cine să atace. O parte a agresorilor aveau glugi, probabil ca să nu fie recunoscuţi", au declarat, pentru MEDIAFAX reprezentanţii organizaţiei civice Miliţia Spirituală.

Ulterior, au mai povestit organizatorii spectacolului, agresorii au fugit.

"Unul dintre spectatori, care a ieşit din sală înaintea colegilor mei, a sunat la Poliţie să avertizeze că a văzut un grup suspect care aştepta în stradă. La scurt timp după aceea, grupul i-a atacat pe cei ieşiţi în urma celui care sunase la Poliţie", au mai spus aceleaşi surse.

Piesa "După Traian şi Decebal. (Din Filele Istoriei Gay în România)" şi dezbaterea cu studenţi şi profesori care i-a urmat făceau parte din programul CRIM al Miliţiei Spirituale, realizat în colaborare cu mai multe ONG-uri şi universităţi din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici