Asociaţia de Cosmonautică sesizează DNA cu privire la Agenţia Spaţială Română

Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) spune că a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) împotriva Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), din cauza lipsei de transparenţă şi a conflictelor de interese din ROSA, oficialii agenţiei respingând însă acuzaţiile ca nefondate.

980 afișări
Imaginea articolului Asociaţia de Cosmonautică sesizează DNA cu privire la Agenţia Spaţială Română

Asociaţia de Cosmonautică sesizează DNA cu privire la Agenţia Spaţială Română

Potrivit unui comunicat remis luni agenţiei MEDIAFAX, ARCA a introdus o acţiune penală la DNA împotriva ROSA, alături de alte trei acţiuni civile. "Obiectul acţiunii penale îl constituie lipsa de transparenţă menită să ascundă incompetenţa şi frauda în Programul de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare – Tehnologie Spaţială şi Cercetare Avansată STAR, precum şi conflictele de interese şi abuzurile în serviciu care au marcat această competiţie", se spune în comunicat.

Potrivit sursei citate, ROSA este o agenţie guvernamentală, condusă în prezent de Piso Marius-Ioan, "care primeşte fonduri guvernamentale şi distribuie în mod clientelar, la diverse organizaţii din România, afiliate domniei sale, finanţări pentru proiecte spaţiale". "Desigur, niciun contribuabil român nu a auzit de vreo acţiune de succes desfăşurată de această agenţie guvernamentală, deşi fiecare dintre noi contribuie financiar la alimentarea anuală cu milioane de euro a conturilor ROSA", spune ARCA.

ARCA precizează că iniţiativa acţiunilor în justiţie vine după ce, participând la competiţia STAR în 2012, reprezentanţii asociaţiei "au fost martorii unui mod de operare în evaluarea proiectelor şi blocarea eventualelor contestaţii, pe care nu au de gând să-l lase să continue".

"Noi, românii, am scos din buzunar 60 de milioane de lei pentru prima competiţie şi urmează să mai scoatem încă 324 de milioane până în 2017, pentru următoarele etape ale programului STAR. Din păcate, domnul Piso nu numai că manageriază programul sfidând legea, dar îl foloseşte şi pentru răzbunări personale. Fiind obsedat de distrugerea ARCA, acesta ne-a telefonat să ne invite la concursul de proiecte, cu scopul de a ne discredita prin respingerea, în mod aberant, a proiectelor noastre", se spune în comunicatul ARCA, precizând că în fişele de evaluare a proiectelor, care ar fi trebuit să conţină argumente ştiintifice şi tehnice, pot fi găsite expresii precum: "Nu vă uitaţi la lumina în care se prezintă", "Ar putea merge, dar niciodată un ONG nu va putea deveni furnizor ESA. Ar fi premieră mondială" etc.

"Avem, prin urmare, toate motivele să ne îndoim de imparţialitatea şi de competenţa experţilor folosiţi în evaluări. Acţiunile ARCA au drept scop identificarea şi prezentarea faptelor incriminaţilor, elemente care să conducă la destructurarea reţelei financiare clientelare constituite în jurul lui Piso Marius-Ioan, preşedintele ROSA", mai spune ARCA.

Asociaţia precizează că a cerut DNA să verifice "lipsa totală de transparenţă prin care Agenţia Spaţiala Română repartizează proiecte de zeci de milioane de euro destinate cercetării spaţiale, fără a publica procedura de selecţie a evaluatorilor şi modul de alocare a proiectelor către aceştia, în vederea evaluării".

"Am semnalat gravul conflict de interese în care se află conducătorul Agenţiei Spaţiale Române, care alocă fonduri către Institutul de Ştiinţe Spaţiale (ISS), în condiţiile în care domnul Piso este şef de laborator şi membru în consiliul ştiinţific la ISS. 10 din cele 47 de proiecte propuse pentru finanţare aparţin ISS. Două dintre proiectele finanţate aparţin unor persoane aflate în directa subordine a lui Piso la ISS, aceleaşi care au fost finanţate şi pentru eşecul satelitului Goliat. Am semnalat lipsa competenţei tehnice la evaluarea proiectelor finanţate de ROSA din banii publici. Am semnalat că procedurile de selecţie şi modul de alocare a proiectelor către experţii evaluatori sau numele acestora nu sunt făcute publice de Agenţia Spaţială Română, deşi legea îi obligă la publicarea acestor informaţii", mai spune ARCA.

Potrivit comunicatului, prin aceste acţiuni, ARCA urmăreşte să obţină "dreptul de a concura onest la programe de finanţare pe care statul român le acordă pentru domeniul spaţial". "(...) pentru că, dacă am realizat în zece ani toate lucrurile de care suntem astăzi mândri, având ca oponent o agenţie a statului, să ne imaginăm ce vom realiza în următorii 10, 20, 30, 40 ani, fără ca o instituţie a statului să încerce activ să ne împiedice activitatea", mai spune ARCA.

ARCA precizează că timp de 10 ani a activat în domeniul aerospaţial, "devenind lider naţional în acest domeniu şi stârnind interesul unor instituţii internaţionale în domeniul spaţial ca NASA sau ESA". "Printre realizările noastre se numără: lansarea rachetei Demonstrator 2B, prima rachetă modernă proiectată şi construită integral în România, construcţia şi lansarea celor mai mari baloane solare din lume şi a celor mai mari baloane cu heliu din ţară, lansarea rachetei Helen, prima rachetă spaţială românească. În prezent, dezvoltăm avionul supersonic IAR-111, racheta orbitală Haas 2C, motorul rachetă Executor şi lucrăm la testarea stratosferică a sistemului de paraşute a navei cosmice ExoMars, o cooperare dintre Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi Agenţia Spaţială Rusă (Roskosmos)", mai spune ARCA.

Contactat, luni, de MEDIAFAX, Marius-Ioan Piso, preşedintele Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), a declarat că ARCA face "circ" după ce a pierdut o competiţie de proiecte, care au fost jurizate de experţi internaţionali. Potrivit lui Piso, ARCA urmăreşte prin această acţiune la DNA să îşi facă "publicitate".

"Din 120 de proiecte, ei s-au clasat pe locul 110 - 115 şi de acolo a ieşit tot circul. Întotdeauna cel care pierde are probleme. Dar aici este vorba despre întreg sistemul de cercetare din România, nu este nicio regulă deosebită, evaluările au fost făcute cu experţi străini şi în sistemul ăsta sunt multe entităţi implicate (...) ei (ARCA, n.r.), de fapt, nici nu prea există. Sunt un ONG care, de fapt, trăieşte din publicitate", a spus Marius-Ioan Piso.

În ceea ce priveşte ISS, care ar fi primit cele mai multe fonduri în cadrul programului STAR, Marius-Ioan Piso a spus că acesta este "un institut de cercetare fundamentală", care are cele mai bune performanţe din ţară şi este cunoscut în străinătate.

"Sunt membru fondator. ISS a fost înfiinţat, la solicitarea noastră, în 1990, de la începutul începutului. Agenţia Spaţială Română, la fel. Nu cred că se pune problema vreunui conflict de interese. ISS este un institut de cercetare fundamentală, care nu întâmplător are poate cele mai bune performanţe din ţară şi este un institut foarte bine cunoscut în lume şi persoana mea şi poziţia mea şi toate relaţiile şi lucrurile astea sunt perfect transparente, cunoscute de toată lumea, şi ştiinţifică şi administrativă", a spus Piso.

Potrivit acestuia, ISS a făcut primele experimente spaţiale ale României în anii 70. "De atunci, este o tradiţie constantă, au participat la mai mult de 40 de misiuni spaţiale (...) sunt implicaţi în câteva misiuni spaţiale foarte prestigioase, misiunea PLANCK, în urma căreia s-a făcut harta universului, misiunea Euclid, care acum începe şi va studia universul în toate detaliile etc.", a explicat Piso.

El a subliniat faptul că acţiunea depusă de ARCA la DNA face parte "dintr-o serie de atacuri" ale ARCA asupra ROSA. "Ei sunt o organizaţie care trăieşte absolut din reclamă, ei, acum zece ani, «trimiteau» un om în spaţiu, au scris în toată lumea că România va fi a patra ţară care va trimite oameni în spaţiu şi încetul cu încetul tot aşa... N-au reuşit să facă, dar din această reclamă formidabilă se creează astfel de situaţii. Organizaţia asta este condusă de o persoană care are teologie ca specialitate, deci... Noi lucrăm cu ingineri, cu doctori, cu academicieni, plus că nu prea ne face vreo problemă. Problema e că se creează această publicitate", a mai spus Marius-Ioan Piso, precizând că ROSA nu are resurse pentru a intra "în jocul de comunicate" pe care îl face ARCA.

Potrivit lui Piso, programul STAR este o componentă a aşa-numitului Plan Naţional de Cercetare Dezvoltare, numărul 2, perioada 2007 - 2013. "Totul este public.Tot ce este competiţie în sistemul Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi până recent în Agenţia Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică, aflată acum în reorganizare, este sub o legislaţie foarte clar, coerent făcută. În domeniul spaţial, România este a doua ţară dintre fostele socialiste care a reuşit, acum doi ani, să fie admisă în Agenţia Spaţială Europeană şi asta datorită performanţelor ştiinţifice, tehnologice şi datorită Agenţiei Spaţiale Române, care monitorizează de 20 de ani chestiunea asta", a mai spus Piso.

Agenţia Spaţială Română (ROSA) a fost înfiinţată în 1991 şi reorganizată printr-o Hotărâre a Guvernului în 1995 ca instituţie publică finanţată integral extrabugetar în sistemul Ministerului Cercetării şi Tehnologiei (în prezent Ministerul Educaţiei Naţionale). ROSA este coordonatorul la nivel naţional al activităţilor din domeniul spaţial. Misiunea principală a Agenţiei Spaţiale Române este promovarea şi coordonarea dezvoltării în domeniu şi reprezentarea Guvernului în programele de cooperare internaţională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici