Asociaţia Municipiilor: Cerem includerea în Codul fiscal a supraimpozitării imobilelor neîngrijite

Asociaţia Municipiilor din România (AMR) solicită introducerea în Codul fiscal a prevederilor privind impozitarea suplimentară a imobilelor, clădiri şi terenuri neîngrijite sau abandonate din intravilanul localităţilor.

191 afișări
Imaginea articolului Asociaţia Municipiilor: Cerem includerea în Codul fiscal a supraimpozitării imobilelor neîngrijite

Asociaţia Municipiilor:Cerem includerea în Codul fiscal a supraimpozitării imobilelor neîngrijite (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"Solicităm introducerea în Codul fiscal a prevederilor privind supraimpozitarea imobilelor neîngrijite din România, atât clădiri, cât şi terenuri aflate în intravilanul localităţilor, pentru că avem un număr important de astfel de cazuri şi există foarte mulţi proprietari care nu onorează această calitate", a declarat, luni, Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea şi preşedinte executiv al AMR.

Edilul municipiului Oradea a explicat că propunerea de modificare a Codului fiscal a fost făcută de mai mult timp şi are la bază numeroasele cazuri în care proprietarii abandonează sau nu îngrijesc clădirile şi terenurile aflate în intravilanul localităţilor.

Propunerea de modificare a Codului fiscal are în vedere creşterea impozitelor şi taxelor acestor imobile de până la cinci ori, urmând ca fiecare localitate în parte să decidă cu cât majorează aceste impozite.

Bolojan a mai arătat că impozitarea suplimentară a imobilelor neîngrijite sau abandonate se aplică şi în cazul proprietăţilor cu o situaţie juridică incertă, pentru că "impozitul trebuie plătit oricum".

Potrivit preşedintelui executiv al AMR, exemple elocvente de imobile neîngrijite sau abandonate sunt, pe lângă clădiri cu faţade nerefăcute şi terenuri insalubre, fostele platforme industriale din urban.

La rândul său, vicepreşedintele AMR, Robert Negoiţă, edilul Sectorului 3, a arătat, în acelaşi context, că aplicarea de amenzi conform prevederilor deja existente nu funcţionează. "Noi (autorităţile locale - n.r.) aplicăm amenda, ei (proprietarii - n.r.) ne contestă, stăm ani de zile în procese pe rolul instanţelor de judecată, timp în care nu putem face nimic, imobilele degradându-se în continuare, iar terenurile fiind din ce în ce mai neîngrijite. Avem nevoie de o prevedere legislativă care să ne permită creşterea impozitelor cât mai mult atunci când proprietarii acestor imobile nu-i respectă pe cei din jur şi nu numai", a declarat Robert Negoiţă.

În prezent, cadrul legislativ asigură autorităţilor locale instrumente limitate de a determina proprietarii imobilelor să le întreţină. Astfel, Legea 153/2011 permite amenzi pentru faţade, în timp ce pentru terenurile neîntreţinute sunt posibile sancţiuni conform hotărârilor locale adoptate în baza Legii 21/2002 privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici