Asociaţiile de magistraţi îi cer premierului să nu adopte nicio OUG vizând statutul magistraţilor

Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) şi Uniunea Natională a Judecătorilor din România (UNJR) îi cer premierului ca până la instalarea noului Guvern să nu adopte niciun proiect de lege sau ordonanţă de urgenţă care să afecteze statutul magistraţilor.

149 afișări
Imaginea articolului Asociaţiile de magistraţi îi cer premierului să nu adopte nicio OUG vizând statutul magistraţilor

Asociaţiile de magistraţi îi cer premierului să nu adopte nicio OUG vizând statutul magistraţilor

"UNJR şi AMR solicită Primului Ministru, Dacian Cioloş, în calitate de şef al Guvernului, să amâne orice proiect de modificare a legilor justiţiei, precum şi proiectul legii unice de salarizare, pentru un moment ulterior alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016, urmând ca aceste proiecţii să fie reluate de noul Guvern, prin respectarea strictă a regulilor democratice şi a principiului transparenţei", transmit asociaţiile de magistraţi printr-un comunicat de presă.

Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) şi Uniunea Natională a Judecătorilor din România (UNJR) au criticat activitatea unor miniştri din actualul Guvern.

"Condamnăm categoric, pe această cale, atitudinea ministrului Justiţiei Raluca Prună, care, după ce a refuzat constant orice dialog cu privire la problemele importante ale sistemului judiciar, motivând că mandatul său de un an este limitat şi nu doreşte, sub nicio formă, să angajeze viitorul Guvern, se grăbeşte acum, cu o săptămână înaintea alegerilor parlamentare, să promoveze modificări de substanţă ale statutului magistraţilor şi organizării judiciare. Mai mult, ministrul Muncii, Dragoş Pâslaru, a lansat recent un proiect al legii salarizării unice, al cărui conţinut, concret, nu a făcut obiectul niciunei consultări publice, anterioare elaborării. Aceasta în ciuda faptului că, în urma întâlnirii avute la Guvern în data de 18 octombrie 2016 dintre premier şi reprezentanţii autorităţii judecătoreşti, acesta şi-a asumat obligaţia de a consulta în mod real reprezentanţii justiţiei pe parcursul elaborării legii unice de salarizare, pentru “găsirea în comun a unui cadru unitar şi coerent pentru salarizarea în sistemul judiciar”, susţin asociaţiile.

Magistraţii acuză Guvernul Cioloş că are o atitudine duplicitară şi lipsită de bunăcredinţă.

"După ce ministrul Muncii a jignit judecătorii, iar ministrul Justiţiei a manipulat opinia publică creând impresia că judecătorii ar fi privilegiaţi, invocând existenţa unor pensii fabuloase ce nu exista însă în realitate, Guvernul Cioloş vine acum cu un proiect de lege ce desconsideră total puterea judecătorească în raport de celelalte puteri ale statului. Importanţa salarizării din perspectiva independenţei justiţiei este subliniată în mod constant în documentele internaţionale. (...) Modul în care justiţia este aşezată în noua grilă de salarizare relevă, o dată în plus, că actualul Guvern nu înţelege şi nu respectă justiţia ca putere distinctă în stat, a cărei caracteristică fundamentală trebuie să fie independentă. (...) Pentru recentul proiect salarial, care este controversat, lacunar, contradictoriu, neînsoţit de vreo notă de fundamentare, asociaţiile profesionale ale magistraţilor au primit un termen scurt, ca limită pentru observaţii, anume data de 12 decembrie 2016. (...) Sistemul judiciar nu mai poate fi cobai pentru niciun ministru care, pentru a marca realizări în CV-ul propriu, propune “reforme” care lasă după el un haos în justiţie şi sute de mii de litigii salariale", spun magistraţii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici