Astăzi, duminica de Florii. Duminica bucuroasă a intrării lui Iisus în Ierusalim

Iată câteva din gesturile şi cuvintele simbolice din această duminică de sărbătoare. Bucuria că moartea poate fi învinsă. Cum va fi astăzi vremea, aşa va fi şi de Paşte. Dezlegarea la peşte. Flori şi mâţişori de salcie. Sursă: cartea Irinei Nicolau, Ghidul sărbătorilor româneşti.

1116 afișări
Imaginea articolului Astăzi, duminica de Florii. Duminica bucuroasă a intrării lui Iisus în Ierusalim

Astăzi, duminica de Florii. Duminica bucuroasă a intrării lui Iisus în Ierusalim

Florile din mâna ta de astăzi, amintesc de florile cu care mulţimea altădată l-a primit pe Iisus, ramuri de finic şi măslin. Iisus intra în Ierusalim, după minunea învierii lui Lazăr. E bucurie, moartea poate fi biruită, se reînnoieşte sufletul, oamenii sunt buni şi darnici.

Te duci cu orice floare la biserică şi te întorci cu mâţişori de salcie. Cu ei atingi copilul din casa ta sau vitele din gospodărie, ca să crească mari şi sănătoşi. Mâţişorii îi aşezi la icoana ta sfinţită. Cu ei vei mai binecuvânta şi oameni şi lucruri de trebuinţă, ca ele să nu-ţi fie răi şi ostile.

Astăzi, de te-ai ţinut de post, este ultima dezlegare la peşte de dinainte de Paşte şi înaintea unei săptămâni a patimilor, când va fi chiar post negru.

Nu uita, să faci buruienile clocotite din care se face vopseaua ouălor de Paşte.

De vrei să-ţi speli părul, vezi cu unii creştini cred că încărunţesc de se spală de Florii, iar alţii îşi pun busuioc şi canafii din prapor de la înmormântare de fecioară, ca să le strălucească părul, în apa fiartă.

Şi, să nu uităm. Floriile sunt vestitoare ale vremii bune de Paşte.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici